A klímaváltozás hatására gyakoribbá válhatnak a téli árvizek

2023. december 28. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozás és a megváltozó csapadék miatt a jövőben Magyaroszágon is megnövekedhet majd az árvíz kockázata – írja a Másfékfok cikke a Duna tetőzésének apropóján.

A lap szerint a jelenlegi árvízről nem jelenthető ki magabiztosan, hogy teljes egészében a globális felmelegedéshez kapcsolódik, mert ehhez átfogóbb tanulmányokra és modellekre lenne szükség, de a trendek alapján kijelenthető, hogy a klímaváltozás miatt változó csapadék miatt Magyarországon növekedhet a jövőben a téli árvizek kockázata.

A globális klímamodell-szimulációk eredményei szerint a havazás arányaiban kevesebb lesz Európában. A havazás hiánya azonban nem azt jelenti, hogy csapadék nélkül maradnánk: eső jöhet majd helyette, ami átszabhatja az áradások előfordulásának idejét. Könnyen lehet így, hogy a folyók nem tavasszal, hanem már ősszel kiöntenek, ami aztán a mezőgazdaságra is hatással lesz.

Mint írják, mostanában is hasonló forgatókönyv zajlott le: sok csapadék hullott és a felső 100 cm-es rétegben szinte mindenütt telítettek a talajok. Ez párosult a hallatlanul meleg időjárású decemberrel. A karácsony előtt lehullott hó nagyon hamar elolvadt, ami miatt a Duna megduzzadt, és kiöntött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!