Miután Lázár beléjük szállt, Novák Katalin hivatala azt közölte, hogy csak a miniszterelnök megnyilatkozásait tekintik irányadónak

2023. december 21. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Gyávaságot és régi kommunista reflexet emlegetett Lázár János, miután Novák Katalin köztársasági elnök alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt a törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen kerüljenek magánkézbe állami tulajdonú kastélyok. Az ATV megkérdezte Novákot, hogy mit szól Lázár éles bírálatáról, amire az a válasz érkezett az elnöki hivataltól, hogy a miniszterelnök megnyilatkozásait tekinti az államfő irányadónak.

„Az államfő a kormány álláspontja tekintetében a miniszterelnök megnyilatkozását tekinti irányadónak, ezért nem is kíván reagálni” – ezt a választ küldte a Sándor-palota.

Lázár reakciója a kormányinfón is téma volt, Orbán nem minősítette azt, de azt mondta: „a köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki, ezért a kormány mindig megadja neki a tiszteletet. Összességében a magyar kormány viselkedése az elnök asszony irányába tiszteletteljes, és az is marad”.

Amikor Novák normakontrollra küldte a kastélytörvényt, a Sándor-palota azt közölte, hogy a koncepció maga támogatható, „de a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna.”

Lázár János az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetőjeként azt mondta, hogya magántőkét be kell vonni az épített örökség megóvásába és a kastélyok fenntartható működtetésébe. A köztársasági elnök lépéséről ezt írta:

„Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét”

– áll Lázár Facebook-bejegyzésében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!