Bíró Ferenc: Az Integritás Hatóság nem Rambo, hogy a késével egyedül győzzön a korrupció dzsungelében

2023. december 12. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

„Az ügyészség és az Integritás Hatóság kapcsolata formális. Ideális esetben ennél szorosabb együttműködés szükségeltetik” – mondta Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke az Indexnek adott interjújában.

Bíró Ferenc szerint a jogkörökkel kapcsolatos hiányosságok miatt nem alakult ki szorosabb együttműködés a társhatóságok és az Európai Bizottság nyomására létrehozott Integritás Hatóság között.

„E hiányosságok befolyásolják a bírósággal, a rendőrséggel, az Államkincstárral vagy a minisztériumokkal való kapcsolattartást és az információáramlást is. (…)Azt is látjuk, hogy több olyan jogkör is létezik, amely nem került bele az alapító törvénybe, de szükség lenne rájuk, hogy a ránk bízott feladatot el tudjuk végezni. Egyszerűsítve: olyan típusú jogkörökre volna szükségünk, mint a Gazdasági Versenyhivatalnak” – mondta Bíró, aki szerint a korrupcióval szembeni küzdelem nem egyszereplős harc.

„Az Integritás Hatóság nem Rambo, hogy a késével egyedül győzzön a korrupció dzsungelében.

Ez egy szervezett feladat, amelynek az elvégzése rendszerszintű megközelítést igényel. Nem az a kérdés, hogy a rendszer részévé válik-e a hatóság, hanem az, hogy a rendszer részévé kell váljon, hogy a problémákat érdemben kezelni tudja. Arról nem is beszélve, hogy a korrupció elleni harc és uniós források szabályos felhasználása a magyar társadalom közös ügye és érdeke” – mondta.

Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A nyírmártonfalvai lombkoronasétánnyal kapcsolatban azt mondta, még zajlik a hatósági vizsgálat, így mélységében még nem tudja kommentálni az ügyet. „De általános tanulság az, hogy az EU-s pénzekkel kapcsolatos szabálytalanságok árát a magyar költségvetés fizeti meg” – tette hozzá.

„Elismerem, hogy létre lehet hozni kizárólag a visszaélésre alkalmas rendszereke is. A társadalom 10 százalékát teszik ki azok, akik ilyesmivel foglalkoznak, akik a források megcsapolására építik az egzisztenciájukat”

– mondta Bíró Ferenc.

Az Integritás Hatóság első éves jelentéséről ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!