A sok hó és eső miatt több helyen is beáztak a 3-as metró új állomásai

2023. december 11. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

A nemrég felújított 3-as metró több állomása is beázott az elmúlt napok sok csapadéka miatt – írja a Népszava. Példaként hozzák a Corvin-negyed, a Határ út, a Kőbánya-Kispest, a Deák Ferenc téri, a Forgách és a Pöttyös utcai állomásokat.

A BKV Zrt. azt írta a lapnak, hogy a talaj- és egyéb csurgalékvizek sajátossága, hogy meghatározhatatlanul mozognak a talajszerkezetben. Emiatt ha látnak egy vizesedést, és azt kezelik, akkor semmi nem garantálja, hogy a megállított víz nem fog néhány méterrel odébb utat törni magának. Hozzátették, hogy a felújítás közben már aktív, látható vizesedéseket már akkor javították.

A válaszában a vállalat azt írta, hogy ezeket a vizeket teljesen csak úgy lehetett volna kizárni, ha az egész épületszerkezet és szigetelés új lenne. A föld alatti épületszerkezetek azonban 30-50 évesek. Azt állítják, hogy az üzemeltető felkészült a felújítás során fellépő és az azt követő vizesedések mielőbbi elhárítására.

A Metróért Egyesület a Népszavának azt írta, hogy a vizesedés nem ritkaság a metróknál, most is csak inkább azért, mert nemrég ért véget a 217,5 milliárd forintos felújítás, az utolsó állomást májusban adták át.

A BKV Zrt. megjegyezte, hogy a felújítás az érvényes építésügyi szabványoknak és előírásoknak megfelelően történt, de egyre gyakoribbak az extrém időjárási körülmények, és nehéz ezek ellen hatékonyan védekezni.

A felújítás a kocsik szempontjából sem alakult zökkenőmentesen. A régi metrókocsikat felújító orosz cég, a Metrovagonmas 2015-ben vállalta el a munkát, de tucatnyi alkalommal csúsztak, amiért a BKV elnök-vezérigazgatója belebegtette a kötbérpert. Az orosz cég két éven át semmit nem ismert el, pedig azóta egyre több felújított kocsi hibásodott meg. A per végül 2019-ben elindult, ám azóta mindössze két dolog történt (vagy nem történt): a magyar kormány levetette a céget a 11. EU-s szankciós listáról, valamint egészen 2023-ig nem voltak hajlandóak átvenni a periratokat, majd ellenkérelmet nyújtottak be a kártérítési ügyben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!