Nem veszik át az iratokat az oroszok, áll a 3-as metró kötbérpere

2021. október 6. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két év alatt semennyit sem mozdult előre a hármas metró kocsijait szállító orosz Metrovagonmas ellen indított kötbérper, írja a Népszava, ugyanis az oroszok nem vették át az iratokat.

Az M3-as metróvonal kocsijainak korszerűsítéssel egybekötött felújítását 69 milliárd forintért vállalta el egykor az orosz MVM 2015-ben, de a határidőkből már kb. egy tucatnyi alkalommal kicsúsztak 2017-re, ezért a BKV elnök-vezérigazgatója egy idő után belebegtette a kötbérpert arra az esetre, ha a cég nem teljesíti a vállalásokat, és nem hozza rendbe a metrókocsikat. A két cég beleállt a vitába, az oroszok semmit nem ismertek el, semmilyen kötbérigényt nem tartottak vállalhatónak, közben azonban a metrókocsik közül egyre több hibásodott meg (mostanra 18 sorozathibáról tudni), akadt, amit ki is kellett vonni a forgalomból. Végül a BKV beperelte a céget 2019 februárjában, 6,8 milliárd forintnyi kötbért és kamatokat kértek, amivel az összeg mostanra 8,3 milliárd forintra rúg.

Azt azonban nem tudni, mikor jutnak ehhez hozzá, mivel az ügyben még nem volt tárgyalás, hiába küldte meg ugyanis a magyar Igazságügyi Minisztérium az iratokat az orosz illetékes minisztériumnak, azt „nem ismert okból” nem vették át. „A kézbesítési akadály elhárítása folyamatban van, ebben a magyar Igazságügyi Minisztérium jár el” – válaszolta a Népszava kérdésére a Fővárosi Törvényszék.

Az egész ügy tehát ott áll meg, hogy nem veszik át az iratokat – anélkül ugyanis nem lehet tárgyalást tartani, hiába indult el a per hivatalosan a keresetlevél benyújtásával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!