Nagy Márton minisztériumát átnevezik, Navracsicshoz kerülnek az önkormányzatok

2023. december 7. – 20:21

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön egy Hende Csaba által benyújtott módosító javaslatból derült ki, hogy 2018 után ismét lesz Nemzetgazdasági Minisztérium az országban, ezúttal azonban nem a Pénzügyminisztériumot nevezik át erre, hanem a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, amelyet a változás után is Nagy Márton fog majd vezetni.

A délután benyújtott módosítóban egyebek mellett már ott van Navracsics Tibor új minisztériuma, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium, melynek létezése egy november közepén benyújtott törvényjavaslat után vált biztossá. Az új minisztérium lényegében a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségből kiválva alakul meg, mivel onnan kerül Navracsicshoz a közigazgatási terület, és bár ez a módosítóban nem szerepel, Pintér Sándor belügyminiszter

az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának (ÖNET) ülésén csütörtökön elmondta, hogy az önkormányzatok is Navracsics alá kerülnek majd át a Belügyminisztériumtól.

A módosítóban is volt ugyanakkor érdekesség a minisztériumok felsorolásánál, a Gazadságfejlesztési Minisztérium helyett ugyanis már Nemzetgazdasági Minisztérium szerepel a listában, a változást pedig külön rögzíti is a dokumentum. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nehéz megmondani, de nincs kizárva, hogy ez is része annak a törekvésnek, hogy az Orbán Viktor által láthatóan favorizált Nagy Márton még hangsúlyosabb szerepet kapjon a gazdasági kérdésekben.

Nagy egyébként pont a mai naptól fogva vezeti a Gazdasági Kabinetet a pénzügyminiszer Varga Mihály helyett – arról, hogy ez mit jelent kettejük pozíciójára nézve, ebben a cikkben írtunk bővebben. A változtatás azért is érdekes, mert a második és a harmadik Orbán-kormány idején a Pézügyminisztériumot hívták Nemzetgazdasági Minisztériumnak, amit 2013-tól fogva éppen Varga Mihály vezetett. Most Nagy Márton lesz a nemzetgazdasági miniszter, Varga minisztériumának szerepköre azonban változatlan marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!