Kósa Lajos kedden találkozik Karsai Dániellel a Parlamentben

2023. december 7. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke az ALS-betegséggel élő alkotmányjogász, Karsai Dániel meghívását, jövő hét kedden fog találkozni vele a Parlamentben – erről Karsai beszélt az ATV Start című műsorban. Az alkotmányjogásznál tavaly augusztusban diagnosztizáltak ALS betegséget. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert indított azért, hogy méltósággal fejezhesse be az életét. A magyar kormány ellenkérelemben arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó kérelmét.

Karsai Dániel sajtótájékoztatót tart a Parlamentben november 30-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Karsai Dániel sajtótájékoztatót tart a Parlamentben november 30-án – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Karsai Dániel múlt héten járt a parlamentben, miután Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában szóba hozta az ügyét, és meghívta őt. Bedő arra kérte a kormányt, hogy vizsgálja meg, mely jogszabályok módosításával dönthetnének életük méltóságteljes befejezéséről azok, akik hasonló helyzetben vannak, mint Karsai. A legtöbb fideszes képviselő nem foglalkozott Karsaival, egy kivétel volt, Kósa Lajos. „Ő is nagyon sietett, de azt vállalta, hogy a későbbiekben leül velem beszélgetni a kérdésről” – írta később Facebook-oldalán az alkotmányjogász.

Karsai azt mondta, hogy Kósa négyszemközt szeretne vele találkozni, ezért még az sem biztos, hogy elkísérhetik az ügyvédei. Mint mondta: nem tudja, miről beszélgetnének négyszemközt, ami ne tartozna mindenkire, de valószínűleg el fog menni a találkozóra.

Karsai nem egyedül küzd a méltóságteljes halál lehetőségéért, ügyéhez több betegtársa is csatlakozott, az ő történetükről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!