Orbán Viktor csütörtökön Párizsban találkozik Emmanuel Macronnal

2023. december 5. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

A francia elnök meghívta Orbán Viktort Párizsba, a tárgyalást csütörtökre tervezik – erősítette meg az ATV kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Először a Politico számolt be kedd reggeli hírlevelében arról, hogy Macron meghívta Orbán Viktort Párizsba, miután a magyar miniszterelnök december 4-én levélben javasolta, hogy töröljék a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó napirendjéről Ukrajna EU-csatlakozásának témáját. Macron a tervek szerint személyesen győzné meg a magyar miniszterelnököt a kompromisszumról. A Politico több forrása szerint Orbán csak alkudozik, és arra játszik, hogy még több uniós forrást szabadítson fel.

Orbán Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett levelében azt írta, „vannak várakozások, amelyek szerint a találkozón döntés születhet az ukrán EU-csatlakozáshoz szükséges tárgyalások megkezdéséről az Európai Tanácsban. A politikai és technikai előkészületek jelenlegi szintjét tekintve ezek a várakozások megalapozatlanok.” Orbán szerint ha a Tanács most elfogadná a Bizottság javaslatát, amely lehetővé tenné az Ukrán EU-csatlakozás tárgyalásainak a megkezdését, az az EU objektív és érdemeken alapuló bővítési politikájának a végét jelentené. A magyar kormány álláspontja a kezdetektől az, hogy Ukrajna uniós csatlakozása nem reális, illetve nem esik egybe Magyarország érdekeivel.

Az uniós vezetők december 14–15-i csúcstalálkozóján a 27 tagállam egyhangúságára van szükség ahhoz, hogy a végső feltételek teljesítése után Ukrajna megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat. Charles Michel november végén Budapesten találkozott Orbán Viktorral, hogy a decemberi EU-csúcs előtt meggyőzze a miniszterelnököt, az a találkozó a jelek szerint nem járt sikerrel. A Politico értesülései szerint most Macron próbálhat szerencsét.

Az ATV-nek Havasi Bertalan megerősítette, hogy a francia és a magyar vezető a héten találkozni fog, a találkozó napirendjéről viszont nem közölt részleteket. „A részletekért a francia köztársasági elnöki hivatalához célszerű fordulni” – írta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!