Az egyház visszavenne Hódmezővásárhelytől egymilliárd forintnyi területet, de Márki-Zay ezt nem hagyná

Legfontosabb

2023. december 4. – 04:59

Az egyház visszavenne Hódmezővásárhelytől egymilliárd forintnyi területet, de Márki-Zay ezt nem hagyná
A hódmezővásárhelyi református Ótemplom körüli területet igényli az egyház, ahol most folyik a Kossuth tér felújítása – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhely belvárosának egy részét a saját tulajdonába akarja venni a református egyház. Emellett a Kossuth tér egyik műemléképületét és a régi védelmi téglafal egy szakaszát is egy törvény alapján, ingyen akarja megkapni a várostól a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség. Tovább folyik a vita az egyház által igényelt iskolaépületekről is. Az önkormányzat nem akarja átadni az ingatlanokat, így várhatóan bíróság fog dönteni, de végül akár helyi népszavazást is kiírhatnak. A kormányoldal helyi sajtója egyházellenes gyűlöletkeltésről ír.

Az Ótemplomi Református Egyházközség a város főteréből, illetve az ahhoz csatlakozó utcából mintegy 1600 négyzetméteres részt akar a saját tulajdonába venni az újra megnyitott egyházi kárpótlási törvény alapján. Ez a terület a belváros központjában, a reformátusok temploma körül fekszik. Az egyház a Magtár nevű, egykor az egyházi gabona tárolására használt, mintegy 280 éves műemléképületet is visszavenné. A belvárost régen 3 kilométer hosszan övező, 1879-81 között árvízvédelmi céllal épített téglafalhoz hasonló, korábban épült, a templomhoz kapcsolódó védfalra is igényt tart az egyház.

A város önkormányzata a novemberi ülésén megtárgyalta volna a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség ingatlanigényeiről szóló napirendi pontot, de a közgyűlést megelőző napon este 7 után újabb iratokat nyújtott be az egyház a követelései alátámasztására, és az iratok elemzésére már nem volt elég idő. Ezért Petrovics György aljegyző javaslatára a témát levették a napirendről. Petrovics azt is elmondta:

a hivatal álláspontja szerint a város tulajdonában álló ingatlanok átadásának a törvényi feltételei nincsenek meg.

Az ülésen ennek ellenére is éles vita folyt a reformátusok igényeiről: a Fidesz képviselői támogatták, Márki-Zay Péter polgármester és az ő oldalán állók elutasították az egyház követeléseit.

A Magtár épülete, mögötte a templom – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Magtár épülete, mögötte a templom – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Hódmezővásárhely főterének egy része, középen a református Ótemplom, előtte a Magtár – Fotó: Google Maps
Hódmezővásárhely főterének egy része, középen a református Ótemplom, előtte a Magtár – Fotó: Google Maps

A polgármester szerint felháborító, hogy a Kossuth térnek olyan részére adták be az igényt a reformátusok, amely egy épülő parkolóház könnyű megközelítéséhez és kétoldali megkerüléséhez is fontos lenne.

A jogvitát mindenesetre lefolytatjuk, és bízunk benne, hogy a jogállamnak még van annyi maradványa Magyarországon, hogy ezeket a pereket meg is fogjuk nyerni – jelentette ki Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhely főterén most folyik a belváros felújításának 200 millió forintba kerülő harmadik része. Ezért építési kerítés veszi körül a templomot és részben a téglafalat is, de mindkettő megközelíthető. A tervek szerint jövő májusra készül el a munka. Az egykori Magtár most üresen álló épületét a város idegenforgalmi hasznosításra szeretné felújítani.

Miért akarnak városi ingatlanokat megszerezni a reformátusok?

A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség honlapján olvasható, hogy már 2021 novemberében eldöntötték: kérelmet nyújtanak be, hogy az Ótemplom, a Magtár, az Ótemplomi Védfal, a terület a rajta található lelkészsírokkal együtt egységesen megkapja a műemléki védelmet. (A templom és a Magtár már régebb óta műemléknek számít.)

A vitát utóbb az gerjesztette fel, hogy az önkormányzat a nyáron megkezdte a Kossuth tér felújítását, és a templom közelében áttörette a régi téglafalat. Az egykor védelmi céllal készült téglafalon csak néhány részen lehet áthaladni. Az önkormányzat egy új gyalogosátjárót nyitott a falon a templom mellett, emiatt a református hívek tüntetést is tartottak a helyszínen, a demonstrációról beszámoló újságcikk képei szerint mintegy ötven résztvevővel.

Azt elismerték a tiltakozók, hogy nem az eredeti falat, hanem annak az 1960-as években épült pótszakaszát vágták át a munkások az önkormányzat utasítására. Ám a reformátusok szerint a templom körüli terület és a téglafal nem megfelelő önkormányzati kezelése sérti a szakrális tér méltó rendezését, amit ők kizárólag a műemléki és a szakrális érdekek alapján tudnak elképzelni.

A téglafalat áttörték a templom mellett, ahol folyik a tér felújítása is – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A téglafalat áttörték a templom mellett, ahol folyik a tér felújítása is – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Telex elküldte kérdéseit a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek arról, milyen indokkal vennék saját tulajdonba a belvárosi ingatlanokat, és mit terveznek azokkal, ha megkapják. Erre Bán Csaba lelkipásztor és Elek András főgondnok aláírásával azt közölték, hogy nem kívánnak a kérdésekre részletes választ adni. Azt megírták, hogy a törvény alapján szabályosan igénylik az ingatlanokat, amelyek több mint 60 évvel ezelőtt még egyházi tulajdonban voltak:

„az Ótemplomi Magtár, az (egykori) Ótemplomi Védfal és az azt övező kert a rajta található lelkészsírokkal szakrális egységet képez, ami a református egyház tulajdonát (1949. május 5-től a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség) képezte az 1960. január 23. napján kelt, Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság végzésig, amely ezen területeket a Magyar Állam részére bekebelezte” – írták.

A Telex kérdésére Csirák Dalma, a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóreferense elmondta, hogy várhatóan a következő közgyűlésen tárgyalják majd a képviselők a református egyház belvárosi ingatlanokra benyújtott igénylését, addig más hivatalos lépésre nem készül az önkormányzat.

Iskolai zárcsere oda-vissza, rendőrrel

Folytatódott a korábban kezdett vita a reformátusok és az önkormányzat között két másik ingatlanról is. Arról már beszámoltunk, hogy a református egyház egy törvény alapján két olyan iskolaépületet akar teljes egészében a tulajdonába venni, amely az önkormányzaté, de egyházi iskolák működnek bennük, az egyikben csak részben. A Petőfi utca 6. szám alatti épületnek csak egy részét használja a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola. A város nem hajlandó átadni az épületeket, ezért a reformátusok bírósághoz fordultak.

A tanév kezdetén az önkormányzat a Petőfi utca 6. számú épületben zárcserével akadályozta meg, hogy az iskola olyan termeket is igénybe vegyen az épületben – a polgármester szerint törvénytelenül – , amelyeket a korábbi megállapodásban a város nem adott át használatra a református oktatáshoz.

A zárcsere után a református egyház mint iskolafenntartó birtokvédelmi eljárást kezdeményezett. Ezt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal rábízta Mórahalom jegyzőjére, aki szerint a korábbi megállapodásban nem szereplő termek az egyházi iskolát illetik meg. A város azonban nem volt hajlandó visszaadni a helyiségeket, ezért a hatóság rendőri kísérettel cseréltetett zárakat, ezzel hivatalosan átadta az iskolának azokat a termeket, amiket a város nem akart. Ezt a határozatot a vásárhelyi önkormányzat nem fogadta el, és megtette ellene a jogi lépéseket. A bíróság még nem döntött az ügyben.

Márki-Zay Péter szerint nem szabad eltűrni, hogy az egyház önkormányzati ingatlanokat szerezzen meg a várostól összesen mintegy 1 milliárd forint értékben, ezt főként a két nagyméretű iskolaépület elméleti ára adja ki. A polgármester az önkormányzati televízió műsorában kijelentette: nem adják át a reformátusoknak a kért ingatlanokat. Elmondta, ha a bíróság az egyház javára dönt a vitás ügyekben, fellebbeznek, amíg csak lehet, és ha más lehetőség nem marad, helyi népszavazást kezdeményeznek a városi ingatlanok tulajdonjogáról.

A polgármester több nyilatkozatában is erős szavakat használt: erkölcstelennek tartja és lopásnak nevezte, hogy a református egyház városi ingatlanokat ingyenesen akar megszerezni. A kormányoldali, Lázár János miniszterhez köthető Promenád24 című helyi internetes lap Márki-Zay Péternek az egyházi tulajdonigényekkel kapcsolatos véleményéről azt írta:

„a legvadabb kommunizmusban sem volt olyan egyházellenes gyűlöletkeltés, mint amit Márki-Zay Péter most már jó ideje a vásárhelyi reformátusokkal szemben folytat.”

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa szeptember elején egy nyilatkozatban közölte, hogy támogatja a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközséget az iskolája „zavartalan működéséért folytatott jogos küzdelmében”. Ez a dokumentum nem említi a többi belvárosi ingatlanra később, novemberben benyújtott igényt. A reformátusok által megszerezni kívánt vásárhelyi ingatlanok ügyéről valószínűleg még hosszú vita várható.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!