Egymásnak feszül a református egyház és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, 800 milliós ingatlanvagyon a tét

Legfontosabb

2023. augusztus 28. – 12:25

Egymásnak feszül a református egyház és Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, 800 milliós ingatlanvagyon a tét
A Petőfi Sándor utca 6. szám alatti önkormányzati épület – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hódmezővásárhelyen nagy vitát okozott a törvény, amely az egyházak igényei alapján önkormányzati ingatlanok ingyenes átadását írja elő, ha azokat oktatási-nevelési célra használják. A város önkormányzata nem akarja odaadni két épület tulajdonjogát a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek, amely oktatási intézményeket működtet a kért ingatlanok egy-egy részén. Az egyház emiatt bírósághoz fordul, de a város polgármestere, Márki-Zay Péter azt mondja, akár az Európai Unió jogi intézményeinél is védeni fogja az önkormányzat tulajdonjogát a két, együttesen mintegy nyolcszáz millió forint értékű ingatlan esetében. A két szomszédos városban, Makón és Szegeden másképp alakult a törvény utóélete.

Az új törvényt – illetve törvénymódosítást – decemberben szavazta meg az Országgyűlés, az igényeket február végéig kellett bejelenteniük az egyházaknak. Márciusban Hódmezővásárhely önkormányzatánál több milliárd forintos vagyonvesztésre számítottak az új jogszabály nyomán. A városban három egyház igényelt általa oktatási-nevelési célra használt önkormányzati ingatlant. Két intézmény fenntartójával, a Domonkos Nővérekkel és a Szeged-Csanádi egyházmegyével eredményesen tárgyalt a város, és úgy látszik, sikerül megállapodni abban, hogy vagyonkezelői jogot kapnak a kért épületekre, de a tulajdonos továbbra is az önkormányzat marad.

Márki-Zay Péter polgármester a Telexnek azt mondta, hogy ezt a lehetőséget a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek is felajánlották, de az ragaszkodik a tulajdonjoghoz. Ezt azonban az önkormányzat nem hajlandó átadni, erről a képviselő-testület egy határozatban is leszögezte az álláspontját.

„Az önkormányzatnak a város érdekeit kell képviselnie, és ez a törvény súlyosan szembemegy a város érdekeivel, mi ez ellen tiltakoztunk”

– idézte fel a polgármester. Mint mondta, korábban már több más épületet is felajánlottak általános iskola céljára a reformátusoknak. Olyat is, amely közvetlenül a Hódmezővásárhelyen évszázadok óta működő Bethlen Gábor Református Gimnázium mellett van, ez a volt Ógimnázium, de az se felelt meg nekik – mondta. Az előző években több önkormányzati épület, köztük a Petőfi utcai megvásárlására is lehetőséget kínáltak a reformátusoknak, de egyiket sem vették meg. Korábban arról is volt szó, hogy a jelenleg három helyen zajló református iskolai oktatás céljára az egyház épít majd egy saját központot, a telek, a kész tervek és állítólag a pénz is megvolt hozzá, de e téren évek óta nem történt semmi.

Márki-Zay Péter polgármester a Petőfi utcai épület udvari bejáratánál – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Márki-Zay Péter polgármester a Petőfi utcai épület udvari bejáratánál – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Egyházi iskolának használják, de csak egy részét

Márki-Zay Péter szerint több tényező is indokolja, hogy elutasítják a tulajdonjog átadását. A polgármester szerint ezekben az épületekben eredetileg a rendszerváltozáskor, illetve azt megelőzően nem működtettek oktatási intézményeket a reformátusok, nem az önkormányzattól vették át az oktatási feladatokat, hanem később alapították iskoláikat.

„Mi voltunk a reformátusok védangyalai, akik támogattuk a református iskolát, mert előtte az elődeim, azaz a Fidesz soha nem adott nekik semmit. Mi ingyenesen, bérleti díj nélkül beengedtük őket ebbe a Petőfi Sándor utcai épületbe.”

A vitában szereplő mindkét református oktatási intézmény egyházi alapítású, ami azt jelenti, hogy nem az egyház által az államtól – illetve az önkormányzattól – átvett iskola. A két nagy méretű ingatlant más, nem egyházi szervezetek is használják, tehát a reformátusok csak egy-egy épületrészben működtetik a saját intézményeiket, ennek ellenére mind a két egész épület tulajdonjogát meg akarják szerezni.

Az önkormányzat június óta felújíttat a Petőfi Sándor utcai épületben egy nagy méretű termet a hozzá tartozó kiszolgálóegységekkel együtt. Ez a terem korábban a tető hibái miatt beázott, a renoválás emiatt is szükséges volt. Most saját forrásból, mintegy 60 millió forintból nyilvános játszóházat alakítanak ki, amit később tovább szeretnének fejleszteni. Ezt a reformátusok most sérelmezik, mert, mint a helyi sajtóban megjelent, ha az övék lesz az épület, más célra szánják: az iskolájuk tornatermének.

A polgármester szerint ők egy régi tervet valósítanak meg: „Mi sokkal előbb döntöttünk úgy, hogy ott játszóház lesz, ez benne volt a 2019-es választási programunkban is, de már előtte is terveztük az átalakítást, amikor jórészt kihasználatlanul állt a nagyterem.”

A Petőfi utcai házban az emeletet kapta meg korábban használatra az önkormányzattól a református egyház, majd a földszinti termek egy részét a polgármester szerint önkényesen elfoglalták. Rajtuk kívül civil szervezeteknek is van egy-egy kisebb épületrészük, illetve irodájuk, például a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetének, illetve egy lótenyésztő és egy másik, gazdasági egyesület városi központja is ott van.

A Petőfi utcai épület nagyterme, amelyben játszóházat alakít ki az önkormányzat – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Petőfi utcai épület nagyterme, amelyben játszóházat alakít ki az önkormányzat – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Korábban a Belügyminisztérium azért adott állami támogatást a városnak, hogy az épületet a felújítása után civil szervezetek rendelkezésére bocsássa. 2016-ban az önkormányzat felújításokra 1,2 milliárd forint állami támogatást kapott a Belügyminisztériumtól, többféle célra. Ebből az összegből más beruházások mellett kétféle fejlesztést hajtottak végre a Petőfi utca 6. alatt: 126,5 millió forintot költöttek az épület felújítására, és további 125,5 millió forintot az elektromos hálózatra. A támogatást 2017. december 31-ig lehetett felhasználni, 2018. január 31-ig elszámolni, majd 2019 decemberében hagyták jóvá az elszámolást. Érdekes kérdés, jelenleg nem lehet rá válaszolni, hogy hogyan lehetne a korábbi és az újabb pályázati célok megvalósítását igazolni, ha egyházi iskola lenne a teljes épületből, azaz más, mint amire a pályázati támogatást elnyerte az önkormányzat.

A másik, Szék utcai épület általuk használt részét a reformátusok korábban meg akarták vásárolni az önkormányzattól, a polgármester szerint már a 400 milliós összegben is megállapodtak, de a vevő meggondolta magát.

„Most az egészet akarják, csak ingyen, holott még a törvény szerint is csak az a rész járna nekik, amit ők használnak.”

A Szék utcában jelenleg állami intézmény, a Csongrád-Csanád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Hódmezővásárhelyi Tagintézménye mellett működik az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola.

A lelkész nem indokol

A reformátusok vezetője július közepén nyilvánosan, egy vásárhelyi istentiszteleten a templomban jelentette be, hogy a két vásárhelyi épület teljes tulajdonjogának megszerzése érdekében bírósághoz fordulnak, ebben a Magyarországi Református Egyház Elnökségével egyeztetnek, és szerinte több hasonló eset is folyik országszerte.

Megkértük Bán Csabát, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkészét és vezetőjét, hogy ismertesse egy interjúban az álláspontjukat és az érveiket, de ő telefonon többszöri egyeztetés után azt mondta, nem akar nyilatkozni a Telexnek ebben az ügyben. Így nem világos, hogy ha megkapnák a két teljes épületet, akkor mit szándékoznának tenni a Petőfi utcai esetében az abban irodát működtető civil szervezetekkel és a Szék utcában az állami pedagógiai szolgálattal.

A Szék utcai ház utcafrontja – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A Szék utcai ház utcafrontja – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex


A Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának Kommunikációs Osztálya emailben elküldött kérdésünkre azt írta, a helyi egyházkerületeik és gyülekezeteik mindenhol önállóan döntöttek arról, hogy az új törvény alapján igényelték-e önkormányzati épületek tulajdonjogát. A hivatalban úgy tudják, reformátusok részéről országszerte mintegy hatvan ilyen kezdeményezés indult. Arra nem válaszoltak, hogy más településeken ütköztek-e önkormányzati ellenállásba ilyen ügyben úgy, mint Hódmezővásárhelyen.

Makón örömmel adták, Szegeden nem is kérték

A Telex még március elején megkérdezte emailban a Szegedi Polgármesteri Hivatalt, hogy a várostól igényelt-e valamelyik egyház önkormányzati tulajdonú épületet, de nem válaszoltak. Szintén márciusban megkérdeztük a Szeged-Csanádi egyházmegyét is, hogy Szegeden, illetve a közvetlen környékén lévő településeken egyházuk kérte-e önkormányzati épületek tulajdonjogát, ők sem válaszoltak. Utóbb nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy Szegeden az egyházak egyáltalán nem nyújtottak be igényt épületek ingyenes megszerzésére.

Makón viszont július közepén ünnepélyesen adták át az egyházaknak a kért ingatlanokat. A Makó-Belvárosi Református Egyházközség egy iskolát, a Hajdúdorogi Görögkatolikus főegyházmegye egy óvodaépületet, a Szeged-Csanádi Római Katolikus egyházmegye pedig egy általános iskolát, a hozzá tartozó tornatermet és a katolikus óvodát kapta meg. Ezeket eddig is használták ezek az egyházak. A város polgármestere, a fideszes Farkas Éva Erzsébet az átadáskor azt mondta:

„Ezeket az épületeket most végső soron az itt élő gyermekeknek, szülőknek, családoknak adjuk át, hiszen őértük, az ő javukra, szép jövőjük megalapozására és biztosítására tartják fenn és működtetik egyházaink.”

Az ünnepségről az a helyi hírportál számolt be, amelynek Lázár János sajtós munkatársa a kiadója.

Mi lesz így a vásárhelyi épületekkel?

Az önkormányzat semmiképpen nem adja át a reformátusoknak a két ingatlan együtt mintegy 800 millió forint értékű tulajdonjogát – jelentette ki a Telexnek a polgármester. Ha a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség pert indítva próbálja megszerezni az épületeket, és ha első fokon nyer, akkor az önkormányzat addig fordul majd fellebbviteli bíróságokhoz, amíg ez lehetséges, azaz, ha kell, az Európai Unió jogi intézményei elé is elviszik az ügyet.

„Az alkotmányos és az uniós alapjogot is megsérti ez a törvény, remélem, hogy mielőbb ki fogják javítani ezt a hibát.”

Márki-Zay Péter szerint nem lehetne jogszerűen arra kényszeríteni egy település önkormányzatát, hogy ingyen adja át a vagyonát, ez szerinte az 1940–1950-es évek kommunista államosítását idézi, azaz valójában törvénytelen, önkényes szabály, amit egy valódi jogállamban nem lehetett volna sem elfogadtatni, sem életbe léptetni.

FRISSÍTÉS: A hódmezővásárhelyi Hódpress önkormányzati hírportál értesülése szerint Bán Csaba református lelkész az augusztus 27-i istentiszteleten megerősítette korábbi bejelentetését, hogy bírósághoz fordulnak mindkét iskolaépület ügyében, a Szegedi Törvényszéken már benyújtották az iratokat, ez 1.06.40-től hallható a felvételen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!