Közösen tiltakozik több mint száz civil szervezet a szuverenitásvédelmi törvény bevezetése ellen

2023. december 1. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Közös közleményben tiltakozik több mint száz civil szervezet a szuverenitásvédelmi törvény bevezetése ellen. Köztük olyan szervezetek, mint az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Civil Közoktatási Platform (CKP), a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

„Az az ország, ahol az emberek nem képviselhetik a saját érdekeiket, nem demokrácia. Ahol a civil szervezetek nem működhetnek szabadon, ott nem érvényesülnek legalapvetőbb jogaink. Ahol az állampolgárokat külföldi érdekek kiszolgálásával vádolják meg, ha elmondják a közügyekről a véleményüket, ott nincs szabadság” – írják a petíciójukban.

Az aláírók szerint a törvényjavaslat szándékosan homályos, emiatt az új hivatal bármilyen közéleti megnyilvánulásra ráhúzhatja majd, hogy külföldi érdekeket szolgál, és veszélyezteti Magyarország szuverenitását.

A szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot november 21-én nyújtotta be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésnek. A javaslat szerint Szuverenitásvédelmi Hivatalt állíthatnak fel február 1-jétől, és börtönnel büntetnék, ha egy párt vagy jelölt külföldről fogad el támogatást a választási kampányban. Az önkormányzati választásokon induló szervezetek a kampányban a külföldi támogatások mellett belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől származó támogatást sem fogadhatnak el, és betiltják a névtelen adományokat is.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalról részletesen itt írtunk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!