Valaki máshol tudta meg, hogy már kivették a pénzét, amit a győrsövényházi kispostán kötött le

Legfontosabb

2023. december 1. – 11:10

Valaki máshol tudta meg, hogy már kivették a pénzét, amit a győrsövényházi kispostán kötött le
A győrsövényházi kisposta zárt ajtaja – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bombaként robbant a Rábaközben a hír, hogy a győrsövényházi postán nincsenek meg az ügyfelek értékpapírjai, amelyek sok éven át rendesen kamatoztak. A hozammal nem is volt baj, sőt, eddig még a tőkével sem. A baj akkor kezdődött, amikor valaki nem ugyanannál a postavezetőnél akarta felvenni a pénzét, és azt a választ kapta, hogy azt már kivették. Azóta legalább ötven károsult is lehet. A héten hallgatta meg zárt ajtók mögött a posta biztosítója az érintetteket a győrsövényházi közösségi házban.

Mindenki megbízott a postásnőben

A mintegy 800 lelkes Győrsövényház a Kisalföld Tóköz tájegységében fekszik, Győrtől huszonhárom, Csornától tizennyolc, Mosonmagyaróvártól huszonöt kilométerre. Egészen mostanáig saját postahivatala is volt, ami Bezi és Fehértó lakosait is fogadta, a szomszédos községekben ugyanis csak mobilposta-szolgáltatás működik.

A győrsövényházi postát mintegy tíz éve egy hatvanhoz közel járó asszony vezette, akit mindenki a keresztnevén ismer. Mindenki szerette a postavezetőt, és megbíztak benne, sőt, még hálásak is voltak neki azért, hogy postapartnerként tovább működtette a hivatalt, ami máskülönben fél éve bezárt volna.

Bizalmi volt vele a helyiek kapcsolata – egészen mostanáig. Nemrég ugyanis váratlanul bezárt a hivatal, és kiderült: a Magyar Posta lépése mögött súlyos ügy állhat.

November 20-án jelentek meg a postaellenőrök a faluban, és még aznap jelezték, hogy a hivatalt bezárják, onnantól mobilposta-szolgáltatás lesz, mondta Hokstok Imre, Győrsövényház polgármestere a Telexnek. „Nem örültünk ennek, hiszen büszkék voltunk, hogy nálunk működik a postánk, ez a helyzet azért visszalépést jelent.” A községvezetőt elmondása szerint a Posta igazgatója kereste meg a segítségét kérve, hogy a falu helyszínt adjon az esetlegesen érintett ügyfelek meghallgatásához.

Kiderült, hogy a nyilvántartásban nincs ott a pénz

Nyomozás és feljelentés egyelőre nincs az ügyben, de a Magyar Postánál belső vizsgálat folyik. Az eddigi információk szerint ötvennél is több ügyfél futhat a pénze után. Ők mindannyian a helyi postahivatalban vásároltak értékpapírokat, de a befektetett forintjaiknak nyoma veszhetett.

Frissítés – Cikkünk megjelenése után két órával a rendőrség bejelentette, hogy a Magyar Posta feljelentése alapán csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Ha most Győrsövényházon két-három ember találkozik és beszélgetni kezd, ez a téma szinte biztos szóba kerül a boltban, az utcán, a kocsmában. A Telexnek az egyik győrsövényházi vendéglátóhelyen egybehangzóan azt mondta minden helybéli, hogy a postát vezető hölgy nemcsak bizalmat ébresztett mindenkiben, de jó érzékkel beszélte rá az ügyfeleket a tartós lekötésre. A posta falán oklevelek is hirdették a vállalati kitüntetéseket, ugyanis a nő példásan sok ügyfelet tudott meggyőzni erről.

A hozamokat mindig annak rendje és módja szerint megkapták az egyre bővülő körbe tartozó győrsövényháziak, beziek, fehértóiak, rábacsécsényiek és kisbabotiak is, senkiben nem ébredt gyanú. Megszokták, hogy ha valaki a tőkét is ki akarta venni, és jelentősebb volt az összeg, akkor azt kapta válaszul, hogy ennyi pénz jelenleg nem adható ki, jöjjön vissza másnap. Családias kis postánál ennyi rugalmasság mindenkinek belefért, és amikor az ügyfél visszajött, megkapta a pénzét.

Fotó: Laczó Balázs / Telex
Fotó: Laczó Balázs / Telex

Az egyik vendéglátóhely dolgozója úgy tudja: a dolog azután bukott ki, hogy a hölgy összeveszett egyik ismerősével, akinek szintén jelentős lekötését kezelte. Ez az ügyfél ezután nem nála akarta kivenni a pénzt. Az illető átutazott a közeli kisváros, Lébény postájára, csak azért, hogy ne találkozzon a postásnővel. Lébényben viszont a postás közölte, hogy a nyilvántartásukban nincs ilyen papír. Azaz volt, de már kivették.

Különböző összegek röpködnek

A lébényi eset híre futótűzként terjedt a tóközi falvakban, és mindenki megrohanta a postahivatalt. Akadt, aki a hideg ellenére biciklire pattant, hogy megtudja, megvan-e az értékpapírja. Egy férfi a tüzelőre szánt 300 ezer forintját még ki tudta venni, de volt egy másik lekötése is, amit már hiába keresett, mondták a Telexnek a vendéglátóhelyen.

Különböző összegek repkednek arról, mekkora lehet a teljes kár, de ennek megállapításától még messze vagyunk. A hiányzó összegekről egyelőre nincs hivatalos információ, és ilyenkor a károsultak sem egyszerre jelentkeznek. A faluban megkérdezettek mindenesetre tudtak olyanról, akinek 200-400 ezer forintos befektetése veszett el, de jellemzőbbek lehetnek a millió fölötti összegek.

Volt olyan, aki az egész családjának vett életbiztosítást több mint tízmillió forint értékben, és most azzal szembesült, hogy nincs meg a pénz. Egy ismerőse révén sikerült őt elérnünk telefonon, de nyilatkozni ugyanúgy nem akart, ahogy más sem, ám azt, hogy mennyire haragszik, jól lehetett érezni.

A Magyar Posta még vár

Bár a falu élete alaposan felbolydult, egyelőre nincs szó bűncselekményről, legalábbis nyomozás még nem indult. Megkerestük a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, hogy érkezett-e az ügyben bejelentés – a válasz csütörtök délután is „nem” volt.

Az eset kirobbanásakor a Posta is arra hivatkozott, hogy a bűncselekmény tényének megállapítása nem a társaságuk feladata, de minden, a működési területét érintő, visszaélésre utaló ügyet alaposan kivizsgál. Ezt teszi most Győrsövényház esetében is.

„Amennyiben a vizsgálat során bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja merül fel, úgy társaságunk feljelentést tesz az illetékes nyomozóhatóság előtt, amelynek feladata lesz a visszaélés büntetőjogi megítélése, a keletkezett kár megállapítása, a gyanúsítás és egyéb nyomozati cselekmények elvégzése. A vizsgálatok lezárultáig nem áll módunkban nyilatkozni” – írták a közleményükben.

A biztonság kedvéért azért a Postánál rákérdeztünk, hogy tettek-e feljelentést, illetve milyen protokoll szerint ellenőrzik a postáikat, különös tekintettel a vidéki kispostákra. Várjuk a válaszukat.

A nyugdíjas kézbesítő azt mondta: csalódott és örül, hogy általa legalább a kézbesítés megmarad a győrsövényházi lakóknak – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A nyugdíjas kézbesítő azt mondta: csalódott és örül, hogy általa legalább a kézbesítés megmarad a győrsövényházi lakóknak – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Természetesen megpróbáltuk telefonon elérni a volt postavezetőt is, aki nem Győrsövényházon, hanem egy közeli településen él. A vendéglátóhelyen azt mondták, napok óta nem látták, és hiába is próbálják hívni. Miután tárcsáztuk a számot, beleszólt a telefonba egy női hang, aki nem mutatkozott be. Amikor megmondtuk, hogy újságírók vagyunk, és kit keresünk, azonnal leszögezte: „nem szeretne nyilatkozni”, és kinyomta a telefont.

A faluban megkérdezett emberek szerint nem utalt igazán semmi arra, hogy a posta vezetője anyagilag feltűnően gyarapodott volna az elmúlt időben. Sem az autója nem volt túlontúl hivalkodó, sem a családi háza vagy a kertje. Eleve jómódú az egész család, a hölgy férje egy sikeres vállalatnál dolgozik. Az asszony tavaly 150 méterre a postától nyitott egy boltot, ahol minőségi, kézműves élelmiszertermékeket is árul két alkalmazottal. A károsultak most bojkottal büntetik a kereskedést.

A bizalom örökre elveszett

„Mindenki bezárkózik, mert két dologtól félnek az emberek. Hogy a posta nem fogja őket kártalanítani, ha nyilvánosan panaszkodni mernek, meg attól, hogy majd bíróságra kell járniuk” – mondta a helyi vendéglátós a Telexnek.

Úgy tudjuk, a posta biztosítója harminc napon belül vagy január végéig kártalanítást ígért. A károsultak egyenként tehettek bejelentést a biztosítónál, amely szerdán és csütörtökön hallgatta meg az érkező panaszosokat az önkormányzat közösségi házában. Az emberek félóránkénti váltásban adták egymásnak a kilincset. Nyilatkozni itt sem szeretett volna senki, az ajtón belülre pedig nem engedhetett be az őr.

„Rettenetes pofonként ért mindenkit a hír” – summázza az elmúlt napok fő eseményét a vendéglátós hölgy. Szerinte nemcsak maga a pénz eltűnése okozta ezt, hanem az, hogy ekkorát csalódtak a posta vezetőjében. Pedig az embereknek szükségük van a postára. Ez a korosztály még csekken fizet, nincs okostelefonja, és a mobilposta a húszperces idővel nem tudja pótolni a hivatalt. „De ha egyszer újra nyílna itt a posta, akkor már száz százalék, hogy Győrsövényházon senki nem fogja lekötni a pénzét. Soha többé. A bizalom örökre elveszett.”

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!