Csák János L. Simon kirúgásáról: Vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit

2023. december 1. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott az Indexnek Csák János kulturális és innovációs miniszter, többek között beszélt a készülő új kulturális szabályozásról, Vidnyánszky Attila lemondásáról, az Operaházban készülő sztrájkról és L. Simon László kirúgásáról is. Arra a kérdésre, hogy egyeztetett-e valakivel, mielőtt menesztette L. Simont a Magyar Nemzeti Múzeum éléről, Csák János nemmel válaszolt, azt mondta, ő felelősségvállaló ember. „Szeretném leszögezni, hogy ez a döntés nem bármely közösség ellen, hanem kizárólag a gyermekek védelmében született” – mondta, majd hozzátette, hogy L. Simont a Fideszen, és a szélesebben vett konzervatív oldalon belül sokan szeretik és tisztelik.

„Az életpályájában nyilván vannak olyan teljesítmények – szabadon gondolkodó értelmiségiként, népfőiskola-szervezőként, tévésztárként –, amelyek ezt alátámasztják, én egyébként a borait is szeretem. Ugyanakkor, mint minden nagy személyiség esetében, vannak olyanok, akik nehezen viselik Lacit”

– mondta Csák. Arra a kérdésre, hogy számít-e L. Simon munkájára azt válaszolta: „Nem gondolnám, hogy ha és én ajánlanék most neki valamit, akkor azután két kézzel kapkodna.”

L. Simont azután menesztette Csák János a Nemzeti Múzeum éléről, hogy a Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa LMBTQ-propaganda terjesztésével vádolta meg a múzeumot és vizsgálatot követelt.

Csák János azt is mondta, hogy szerinte „ami a kultúrában van konfliktus, semmi ahhoz képest, ami az olajiparban volt, amit Mol-elnökként” élt meg, de azt mondta, képben van minden kérdésben, így azt is tudja, hogy sztrájkkészültség van az Operaházban, Vidnyánszky Attilát pedig teljesen megértette, hogy lemondott a Nemzeti Színház igazgatói posztjáról, miután a Rómeó és Júlia előadásán megsérült két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. A baleset miatt vizsgálat indult a színházban, a rendőrség pedig nyomozást rendelt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!