Csalók vettek fel hitelt egy nyugdíjas férfi nevében, a bank tőle kéri vissza a közel hatmilliós tartozást

2023. november 25. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 68 éves tápiósági nyugdíjas nevében közel négymillió forintot vettek fel csalók a gépe irányítását átvéve, a bankja szerint ők nem hibáztak az ügyben, így a férfitól kérik vissza a hitelt, írja az RTL Klub.

A férfi három éve befektetett egy kisebb összeget, majd idén egy telefon érkezett hozzá: egy csaló hívta fel, aki azt mondta neki, hogy négymillió forintot kap a befektetett pénze után. Ehhez a csaló azt kérte, hogy hadd férjen hozzá a férfi gépéhez, így akart „biztosra menni, hogy a pénz megérkezett”. A nyugdíjas átadta az irányítást a gépe felett, a csaló ekkor letette a telefont.

Ezután értesítést kapott a tápiósági férfi arról, hogy közel négymillió forintot vettek fel a nevében a gépen keresztül. Az összeget egyből el is utalták az Egyesült Királyságba. A bank azóta a nyugdíjastól kéri vissza a közel hatmilliós kölcsönt, még ha a férfi nem is írt alá semmilyen szerződést a hitelről: a bank szerint azonban a férfi hibázott, mert megengedte a csalóknak, hogy átvegyék az irányítást a gép felett.

„A bank azt érzékeli, hogy az ügyféltől érkezett a hiteligény és a jóváhagyás is” – mondta az esetről az OTP Bank kommunikációs osztálya. A Magyar Nemzeti Bank szerint ez januártól nem lesz már elegendő, azt várják a bankoktól, hogy jobban győződjenek meg arról, ki veszi fel a hitelt – ha ezt nem teszik meg, nem kérhetik vissza a pénzt az áldozattól. A Magyar Nemzeti Bank hozzátette azt is: a bank nem utasíthatja el az ügyfél kártérítési igényét azért, mert annyit lát, hogy az ügyfél PIN-kódját, vagy netbankját használták a hitelesítéshez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!