Továbbra sincs megállapodás az Erasmus-programban, türelmi időt kért Magyarország

2023. november 24. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi bízunk és hiszünk abban, hogy az Erasmus+ programok folytatódni fognak. Magyarország minden olyan vállalást teljesített az Európai Bizottság felé, amely a magyar érdeknek, a magyar egyetemek, a magyar kutatók és a magyar diákok érdekeinek megfelel, és várjuk immáron két hete ismételten a bizottságtól a visszajelzést” – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára az InfoRádiónak.

November 23-án lejárt a határideje az új Erasmus-szerződések megkötésének. A magyar kormány viszont nem kapott még visszajelzés a bizottságtól a javaslataira, ezért a határidő meghosszabbítását kérte, hogy

három hónap türelmi időt kapjon.

Hankó Balázs szerint így az Erasmus megállapodások a február végéig kitolt határidőben még megköthetők lennének, és a modellváltó egyetemek sem maradnának le jövő ősztől a programról.

A bizottság kifogásai a kuratóriumi tagok személyi összeférhetetlenségét, valamint a kuratóriumi tagok megbízatásának hosszát érintették. Utóbbi esetében kétszer hatéves mandátumra tett javaslatot a magyar fél. A harmadik korlátozás értelmében ha valaki vezető tisztségben volt, akkor egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy kuratóriumi tagságot vagy felügyelő bizottsági tagságot vállalhasson.

Az összeférhetetlenségnél a kormányzati tisztségviselők már korábban kikerültek a tagok közül, és az Európai Bizottság egy fokkal bővebb összeférhetetlenségi kört kívánt, amely ráadásul nemcsak a kuratóriumi tagságra, hanem a felügyelő bizottsági tagságra is vonatkozna.

„A magyar oktatók, kutatók és diákok érdekében ezt szükségszerűen meg kell lépnünk, persze hangsúlyozva azt, hogy ilyen modell nem egyedülálló és a világon számos helyen működik” – mondta ki a felsőoktatásért felelős államtitkár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!