Budapestre jön az Európai Tanács elnöke, hogy Orbánnal tárgyaljon

2023. november 24. – 07:59

Másolás

Vágólapra másolva

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn Budapestre érkezik, hogy kétoldalú megbeszélést folytasson Orbán Viktor miniszterelnökkel az Európai Tanács ülésének előkészítéseként, írja az X-en Ecaterina Casinge, Michel szóvivője. A tárgyalások a december 14–15-i Európai Tanács-ülés előkészítésének jegyében zajlanak majd.

A látogatás hátterében az állhat, hogy a Politico szerint Orbán a napokban levelet írt Michelnek, amelyben a magyar miniszterelnök azzal fenyeget, hogy kisiklatja az Ukrajnáról szóló tárgyalásokat, amennyiben az uniós vezetők nem kezdenek stratégiai megbeszélésbe a Kijevvel kapcsolatos politikájukról. Orbán Viktor az orosz–ukrán háború jelenlegi helyzete miatt nevezte sürgősnek a megbeszélést, azt írta: addig nem születhet döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról vagy a további oroszellenes szankciókról. A tagállamok vezetői ezekről a december 14–15-i csúcstalálkozón szavaznak majd.

A Politico szerint Orbán azért fokozza a feszültséget, mert próbál nyomást gyakorolni a 13 milliárd eurós uniós támogatással kapcsolatban, amelyet a Bizottság a jogállamisági reformokról szóló döntéséig továbbra is blokkol Magyarország számára. Igaz, az Európai Bizottság a héten csütörtökön javasolta a magyar helyreállítási terv módosításának jóváhagyását, ezzel megnyílik egy kerülőút egy közel egymilliárd eurós előleghez.

Az októberi EU-csúcson Charles Michel a Népszava brüsszeli tudósítójának a magyar kormányfő politikájával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!