Több pénze megy el a kormánynak az államadósságok kamataira, mint a gyógyászatra

2023. november 24. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

A 2023-as adatok alapján a kormány most már többet költ az államadósság kamatainak kifizetésére, mint a gyógyító-megelőző kiadásokra. Ez az első év, hogy az előbbi mértéke meghaladta az utóbbiét. Az úgynevezett nettó kamatkiadás – vagyis az állam kamatokból származó bevételének és kamatkiadásainak a különbözete – idén tíz hónap alatt 1938,9 milliárd forint volt, míg 2021 októberének végén még csak 1031,7 milliárdot ért el, írja a 444 a Pénzügyminisztérium által közzétett államháztartási adatokra hivatkozva.

A gyógyító-megelőző kiadásokhoz tartoznak például a szűrések, a diagnosztikai vizsgálatok, a műtétek és azt követő kórházi kezelés, a szakápolás vagy a fizioterápia.

A 2022-es adatok szerint még az államadósság kamatai voltak az alacsonyabbak, ebben az évben 1447,2 milliárd forintra rúgtak, míg a gyógyászati ellátásokra 1797,96 milliárdot költött a kormány. Az adatok alapján az is látszik, hogy az utóbbira fordított összeg nem nő olyan drasztikusan, mint a kamatterhek. Ez főleg akkor szembetűnő, ha az inflációval is számolunk, így az ágazattól reálértéken több mint tízszázaléknyi, azaz 170-200 milliárd forintnak megfelelő összeget vont el a kormány.

Ez lehet az első év abban is, hogy a kamatterhek elérjék a 2000 milliárd forintot, erre az októberi adatok alapján lehet következtetni. Október végéig az előirányzott állami kiadások 6 százaléka ment az államadósság terheinek fizetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!