Első fokon vesztett a bíróságon Bayer Zsolt felesége a DK ellen

2023. november 18. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció 2021-ben tett feljelentést az Országos Vérellátó Szolgálat ellen, mivel állításuk szerint az OVSZ áron alul adta el a vérplazmát.

A DK szerint az OVSZ 2017-ben szerződést kötött a vérplazma eladására, amiben a világpiaci árnál olcsóbban árulták a plazmát. 2019-ben járt le a szerződés, ekkor már Bayerné dr. Matusovits Andrea, Bayer Zsolt jobboldali publicista felesége volt az OVSZ főigazgatója, aki egy újabb pályázat meghirdetése nélkül újabb három évre meghosszabbította a szerintük már 2017-ben is kedvezőtlennek számító szerződést.

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigényléssel fordult az OVSZ főigazgatójához, de Bayerné dr. Matusovits Andrea megtagadta a válaszadást, mivel a szerződésben foglaltak nyilvánosságra kerülése üzleti veszteséget okozhat a cégnek.

A DK végül pert indított az adatok megszerzésére, és nyert is.

„A megkapott szerződésekből kiderült, hogy az új szerződés 78 euró/kg-ban határozza meg a vérplazma árát, miközben a vérplazma világpiaci ára 110 euró/kg körül mozgott az elmúlt években” – írta 2021-ben a DK közleménye.

Az OVSZ közleményben válaszolt a vádakra 2021-ben: „A DK közleményében hangoztatott világpiaci ár nem létezik, mert a plazma a hazai gyakorlatnak megfelelően, bár más korlátokkal, de az unió egyik országában sem hozható szabadkereskedelmi forgalomba. Emellett értékét jelentősen befolyásolja, hogy mely országból, milyen módszerrel és főként milyen populációtól gyűjtik, valamint átesett-e előszűrésen, és ha igen, akkor milyen tesztelési eljárásokkal szűrték az esetleges fertőzőképességét.”

Emiatt indított pert rágalmazás vádjával az OVSZ, végül a parlament felfüggesztette az üggyel foglalkozó DK-s képviselő, Sebián-Petrovszki László mentelmi jogát, így 2022 elején megindult az eljárás. Ez meglepő fordulat volt, mivel a parlament nem szokta megvonni a képviselőktől a mentelmi jogot magánvádas ügyekben.

A bíróság most első fokon felmentette Sebián-Petrovszki László DK-s politikust a vádak alól.

Az ítélet nem jogerős, ha az OVSZ fellebbez, másodfokon folytatódik az ügy.

Az OVSZ főigazgatója a témában a Válasz Online ellen is rágalmazási pert indított, de tavaly májusban elveszítette azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!