Az Országos Vérellátó Szolgálat rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti a DK képviselőjét

2021. május 25. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap számoltunk be arról, hogy a Demokratikus Koalíció feljelentést tett az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) ellen. A DK szerint az OVSZ a világpiaci árnál alacsonyabban adott el vérplazmát.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleményben reagált a DK állításaira. Szerintük a DK figyelmen kívül hagyta azt, hogy az OVSZ az elmúlt években megtöbbszörözte a terápiás plazmabetegek kezelésére nem szükséges mennyiség eladási árát, amelyet gyógyszeralapanyagként értékesítenek.

„Ráadásul az új szerződés szerint a gyártó köteles az általa vásárolt plazmából előállított gyógyszereket Magyarország számára biztosítani. Ezzel az OVSZ nagyban növelte a betegbiztonságot, valamint milliárdokkal növelte az állam bevételeit, pont ellentétesen az állításokhoz képest. De kétségtelen, hogy felrúgta az addigi kényelmes, verseny nélküli állapotot, amelyet a szocialista-SZDSZ kormány hagyott örökségül” – írják.

Az OVSZ ezért rágalmazásért és becsületsértésért feljelentést tesz a hamis hírt közlő médiumokkal és a DK-s képviselővel, Sebian-Petrovszki Lászlóval szemben

– áll a közleményben. Az OVSZ szerint a terápiás felhasználásra nem kerülő friss, fagyasztott plazma (FFP) értékesítése külön jogszabály alapján történik, csak gyógyszeralapanyagként lehet értékesíteni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Központja a főváros XI. kerületében, a Karolina út 19-21-ben – Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi
Az Országos Vérellátó Szolgálat Központja a főváros XI. kerületében, a Karolina út 19-21-ben – Fotó: Jászai Csaba / MTVA Bizományosi

„A DK közleményében hangoztatott világpiaci ár nem létezik, mert a plazma a hazai gyakorlatnak megfelelően, bár más korlátokkal, de az unió egyik országában sem hozható szabadkereskedelmi forgalomba. Emellett értékét jelentősen befolyásolja, hogy mely országból, milyen módszerrel, és főként, milyen populációtól gyűjtik, valamint átesett-e előszűrésen, és ha igen, akkor milyen tesztelési eljárásokkal szűrték az esetleges fertőzőképességét.

A legutóbbi versenyeztetéssel elért, a korábbiakhoz képest igen magas ár a Covid miatti megnőtt kereslet és lecsökkent kínálat következtében állt elő, ugyanis az OVSZ-nek kellő ütemérzékkel sikerült versenyt generálnia. Ezt bizonyítja, hogy míg a 2017-ben lefolytatott versenyeztetési eljárás során 2 ajánlat érkezett, addig a 2020-ban kiírt tenderen valamennyi felkért piaci szereplő érvényes ajánlatot tett”

– írják, és kiemelik, hogy a DK által említett (110 euró/kg-os) összegnél lényegesen magasabb áron értékesítik jelenleg a plazmaalapanyagot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!