Vérplazma: rágalmazás miatt perelte be a Válasz Online újságíróját Bayerné, elvesztette a pert

2022. május 11. – 14:34

Vérplazma: rágalmazás miatt perelte be a Válasz Online újságíróját Bayerné, elvesztette a pert
Bayerné dr. Matusovits Andrea, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a Magyar Vöröskereszt sajtótájékoztatóján a véradók világnapján az esztergomi vároldalon 2021. június 14-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Magánvádas eljárásban kezdeményezett eljárást a Válasz Online újságírójával szemben rágalmazás vétsége miatt Bayer Zsolt publicista felesége, Bayerné dr. Batusovits Andrea, miután a lapban megjelent a Bayerné titokban adta el a multiknak a vérplazmát c. cikk. Az ügyben most született jogerős döntés: a cikk szerzőjét, Élő Anitát felmentették.

A bíróság magyarázata szerint cikk tényállításai „alkalmasak lehetnek a sértett becsületének csorbítására”, de „nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul”, és ott márpedig ez történt – írja a Válasz Online.

Bayerné több tényszerű megállapítást is sérelmezett, például, hogy

  • „megint a piaci ár alatt szállítják el a plazmát, 2019 óta újabb verseny nélkül”,
  • „úgy lépett hatályba az OVSZ nagyon alacsony árról szóló szerződése 2019 nyarán, hogy a történetnek már nincs magyar szereplője, közvetlenül két nagy multihoz kerül a magyar plazma”,
  • „nemcsak verseny nem volt, de közleményt sem adtak ki a nemzeti vérkészletet érintő hírről, csak az erről szóló listát módosították 2019. december 4-én”.

A bíróság szerint azonban az összes megállapítás ténnyel alátámasztott, és azt a kifogást sem találták jogosnak, hogy Bayerné sérelmezte azt is, hogy Bayernének nevezték a cikkben, ugyanis ez a neve. Az ítélet szerint Bayerné dr. Matusovits Andrea közszereplőnek minősül, a cikk pedig a közérdeket szolgálja.

A cikk hatására egyébként az Országos Vérellátó Szolgálat mégis kiírt egy tendert a vérplazma értékesítésére, és így az eredetinél magasabb áron adják el a plazmát. A korábbi eladási ár jóval elmaradt a világpiaci ártól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!