Szabályos beszerzés után inkább egy másik szereplővel kötött szerződést a pécsi önkormányzati cég

2023. november 16. – 17:44

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Érthetetlen és rendkívüli döntés volt, hogy a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) nem egy szabályosan lefolytatott beszerzési eljárás nyertesével kötött szerződést, hanem egy teljesen másik szereplővel” – mondta ma bírósági meghallgatásán az önkormányzati cég egykori gazdasági vezetője. A Pécsi Járásbíróságon csütörtökön folytatódott a Szentgyörgyi Dávid ellen indított pótmagánvádas eljárás, amiben a PVH volt vezérigazgatóját hűtlen kezeléssel vádolják.

Az önkormányzati tulajdonú cég korábbi vezetőjét nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások után hirtelen és azonnali hatállyal mentette fel a városvezetés. Ekkor már zajlottak az akkor még csak két hónapja hivatalban lévő független polgármester, Péterffy Attila által kezdeményezett átvilágítások. Az önkormányzati cégek, intézmények gazdálkodását, működését jogi szakértők vizsgálták, ezek eredményeként számtalan feljelentés született, vagyonelemek kerültek vissza önkormányzati tulajdonba, de a cégek működésére is hatással voltak a feltárt problémák. Szentgyörgyi Dáviddal szemben több, az átvilágítás megállapításain alapuló pótmagánvádas eljárás jelenleg is folyamatban van.

A csütörtöki tárgyaláson elsőként meghallgatott tanú többször is elismételte, hogy szabályos beszerzési eljárásba kezdtek, amikor szükségessé vált a cég elavult informatikai rendszerének cseréje. Piackutatást, bemutatókat, egyeztetéseket követően ajánlatokat kértek be. Ezek között voltak versenyképes árak, de irreálisan magasak is. A legjobb ajánlatot egy pécsi cég adta, amelyiknek ráadásul volt tapasztalata, kapcsolata a PVH-val. „A rendszerük nagyjából 80-90%-ban fedezte az igényeinket, a többit meg a szerződés teljesítése során fejlesztették volna” – mondta a volt gazdasági vezető. Az informatikai vállalkozás hozzá is látott a feladatokhoz:

már az önkormányzati cég munkatársainak a betanítása következett volna, azonban a szerződésüket a PVH volt vezérigazgatója nem írta alá.

A tanú ekkor már nem láthatott rá ezekre a furcsa folyamatokra, mert pont ebben az időszakban (2017 december – 2018 január) egy másik pécsi önkormányzati cég élére került. Az eljárás egyik korábbi tárgyalási napján a ma meghallgatott tanút követő gazdasági vezető egyébként már elismerte, az ő javaslatára kötöttek mással szerződést, nem a korábban kiválasztott céggel.

Ezután a tárgyalást vezető bíró kezdeményezésére ismét meghallgatták annak az informatikai cégnek a vezetőjét, amelyikkel beszerzési eljárás nélkül 2018 márciusában végül szerződést kötött a PVH. Lényegében ugyanazokat az állítások fogalmazta meg, mint korábban, ezúttal viszont néhány kinyomtatott e-mailt is átadott a bíróságnak. Az ügyvezető szerint ezek azt igazolják, hogy a cégnél tudtak a fejlesztéseikről, munkáikról.

A másodjára beidézett tanú ezúttal a korábbinál sokkal kritikusabban foglalkozott a PVH informatikusával, annak szerepével. Az ügyvezető úgy látja, hogy lényegében miatta nem vezették be az ő fejlesztéseiket a cégnél. „Hiba és biztonsági kockázat volt a rendszerben” – mondta az ügyvezető a PVH informatikusára. Azt is elmondta, hogy a szerződésben vállalt feladataikat elvégezték, a kért modulokat az önkormányzati cég rendelkezésére bocsátották, az informatikus hozzáférést és kellő jogosultságokat kapott, vagyis rajta múlt, hogy nem vették használatba a rendszereket.

Érdekesség, hogy ugyanezzel a PVH-s informatikussal a munkát végül versenyen kívül megszerző vállalkozás külön szerződést is kötött, hogy elvégezze azokat a munkákat, amelyek a PVH-s munkaidejébe már nem fértek bele, de kellettek az új szoftverek bevezetéséhez. Az informatikus korábbi tanúvallomása szerint rengeteg hiba volt azokban a fejlesztésekben, amiket a vállalkozás átadott nekik.

A önkormányzati cég informatikai vezetőjének és az informatikai vállalkozás ügyvezetőjének a vallomásai közötti ellentmondások feloldására már korábban is szembesítésben tettek kísérletet, de a következő tárgyaláson ismét ezzel próbálkozik majd a bíróság. Viszont a vád indítványa ellenére a bíróság már nem fog újabb tanúkat beidézni. Így nem csak a céget átvilágító ügyvédet, de a PVH volt ügyvezetőjének egykori kedvesét és egyben beosztottját sem lehet majd meghallgatni. Ő korábban csak írásban nyilatkozott, mert életvitelszerűen Dubajban tartózkodik, és ott „nem működik a Skype”. Ezt a körülményt a bíróság elfogadta.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!