Gyanús ügyek miatt menesztették, mégis kérte volna a prémiumát a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi vezetője

2022. november 30. – 16:59

Gyanús ügyek miatt menesztették, mégis kérte volna a prémiumát a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi vezetője
Az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelő táblája egy kiadó üzlet kirakatában – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Munkaügyi pert vesztett Szentgyörgyi Dávid, a Pécsi Vagyonhasznosító egykori vezetője, amit volt munkahelye ellen indított – tudta meg a Telex. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet több, jelenleg is zajló ügyre lehet hatással, melyekben Szentgyörgyi már vádlottként szerepel.

Az önkormányzati tulajdonú Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) korábbi vezetőjét nem sokkal a 2019-es önkormányzati választások után hirtelen és azonnali hatállyal mentette fel a városvezetés. Ekkor már zajlottak az akkor még csak két hónapja hivatalban lévő független polgármester, Péterffy Attila által kezdeményezett átvilágítások. Az önkormányzati cégek, intézmények gazdálkodását, működését jogi szakértők vizsgálták, ezek eredményeként számtalan feljelentés született, vagyonelemek kerültek vissza önkormányzati tulajdonba, de a cégek működésére is hatással voltak a feltárt problémák. A vezetőcserékről nem is beszélve.

„A PVH-nál nagyon hamar feltárult több aggályos ingatlanügylet, egy kétes letétkezeléssel kapcsolatos ügylet és még sorolhatnánk” – mondja dr. Góbi János, pécsi ügyvéd, aki részt vett a cég átvilágításában. Ennek részeredményeire alapozva állapított meg bizalomvesztést a városvezetés, és később részletes közleményben be is mutatták a problémás ügyeket. Ráadásul 2020-ban a PVH felügyelőbizottságának tagjai – akik szintén az önkormányzati választások után jutottak az új közgyűlésnek köszönhetően mandátumhoz – az átvilágítások részeredeményeire hivatkozva javasolták a tulajdonosnak, hogy ne fizessen prémiumot a volt vezérigazgatónak. Az azóta átírt prémiumrendszer szerint egyébként az éves fizetésének 70 százaléka (közel 10 millió forint) járt volna Szentgyörgyinek, azonban az önkormányzat végül valóban nem fizette ki ezt a pénzt. Indoklásukban kifejtették, hogy a társaság javadalmazási szabályzatában leírtak szerint: ha a társaság felügyeletét ellátó szervek súlyos hiányosságokat, mulasztás, vagy jogellenes magatartás gyanúját tárják fel, akkor kizárható a prémium kifizetése. Még akkor is, ha annak feltételei egyébként teljesültek. Szentgyörgyi Dávid ezt nem fogadta el, perelt, de most első fokon, azaz nem jogerősen vesztett.

„Ez egy munkaügyi per volt, aminek az elutasítása viszont az átvilágítási jelentésen alapul” – mondja Bodnár Imre, a pécsi átvilágításokat koordináló ügyvéd. Szentgyörgyi Dáviddal szemben több, az átvilágítás megállapításain alapuló pótmagánvádas eljárás is folyamatban van. Az egyik most csütörtökön érdemben folytatódik a Pécsi Járásbíróságon.

Azaz két ügy is, ugyanis két PVH-hoz kapcsolódó beszerzés ügyét tárgyalja a bíróság. Az egyik egy budapesti cég marketing- és kommunikációs feladatokkal való megbízása, amivel kapcsolatban már 2019 nyarán is több furcsaság felmerült. A Szabad Pécs akkor közérdekű adatigénylésben kérte ki önkormányzati cégek marketing- és reklámköltéseiről szóló adatokat, amire egyedül a PVH adott, teljesen abszurd elutasító választ. Az adatokért indított per sikeres volt, így kiderülhetett, hogy személyes kapcsolatok, összefonódások játszhattak közre a cég kiválasztásában. Az önkormányzati átvilágítás is erre jutott, és a cég jogászai úgy látják, hogy több szabálytalanság is történt a szerződés megkötésekor és teljesítése során.

A másik ügy egy vállalatirányítási szoftver beszerzéséről szól, amit a PVH jelenlegi vezetése szerint lényegében soha nem is lehetett használni. Sőt, a szakvélemények alapján a leigazolt teljesítések nincsenek arányban a szoftver valós fejlesztésével. A két egyesített pótmagánvádas eljárásban tárgyalt ügy elkövetési értéke összesen 30 millió forint.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!