Az Audi elbocsátotta a két gyanúba keveredett szakszervezetist

2023. november 15. – 11:38

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a szakszervezet elnökségéből zárták ki a sikkasztás gyanújába keveredett két vezetőt, hanem az Audi is elbocsátotta őket az állásukból. „Az ilyen cselekedetek összeegyeztethetetlenek vállalatunk és közösségünk értékeivel” – közölte a Telexszel az Audi Hungaria vállalatvezetése.

A szakszervezet után munkáltatójuk is fellépett az Audi Hungária Független Szakszervezet két, sikkasztással gyanúsított vezetője ellen. Múlt csütörtökön a szakszervezet rendkívüli bizalmi értekezletet hívott össze, ahol az összesen 600 millió forintos sikkasztással gyanúsított két elnökségi tagot hivatalosan is kizárták a soraikból, a megmaradt hét elnökségi tag pedig lemondott.

Maga a vállalat nem érintett a botrányban, a szakszervezet tőlük függetlenül működik, ezért igyekezett is távol tartani magát a történésektől. A szakszervezeti tisztségviselők ugyanakkor a munkavállalóik, így az Audi vállalatvezetésnek mégis akadt dolga. A Telexnek adott tájékoztatásuk alapján előbb a szakszervezeti elnökség számolt be a két volt tagjuk kizárásáról, majd pedig a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség is hivatalosan, írásban tájékoztatta őket az ügyről.

„Ezek alapján az Audi Hungaria megtette a megfelelő intézkedéseket az érintettekkel szemben.”

A mondat könnyen lefordítható: a két volt szakszervezeti vezetőt elbocsátották. Mindez azért érdekes, mert a letartóztatásuknak az egyik oka a bűnismétlés veszélye volt, mert ha megszűnne a munkaviszonyuk, akkor valahonnan bevételhez kell jutniuk.

Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy 2019-ben létrehozott egy kft.-t, amelynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság a létrehozása utáni két év alatt 536 892 500 forint értékben állított ki fiktív számlákat a szakszervezet felé, melyek mögött valós tevékenység nem állt. A számlákat pedig saját maga fizette ki önmagának.

A másik elnökségi tag 60 397 338 forintot vett fel készpénzben az érdekképviseleti szerv bankszámlájáról, annak egy részét rá is tette a saját bankszámlájára, a maradékot online szerencsejátékra költötte.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!