A botrány után az Audi-szakszervezet elnökségének minden tagja lemondott, tisztújító választás jön

2023. november 14. – 18:52

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöksége kedden rendkívüli bizalmi értekezletet hívott össze azután, hogy két tagjuk sikkasztás gyanújába keveredett és a bíróság múlt pénteken letartóztatta őket. Az elnökség maradék hét tagja itt mondott le a tisztségéről, választást írnak ki.

Várható és egyben tisztességes lépésre szánta rá magát az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnökségének hét tagja, amikor rendkívüli bizalmi értekezletet hívott össze, miután két elnökségi tagot bilincsben vitt el a rendőrség, és kettőjükkel szemben összesen több százmilliós sikkasztás gyanúját fogalmazták meg.

A kedd délutáni értekezleten bejelentették, hogy ügyvédet bíznak meg a polgárjogi igényeik érvényesítésére,

a cél nyilvánvalóan az, hogy a gyanú szerint eltulajdonított vagyont visszaszerezzék.

Kiderült, hogy bár 600 millió forint körüli sikkasztás kapcsán beszél megalapozott gyanúról az ügyészség, az Audi-szakszervezet működőképessége így sincs veszélyben. A még regnáló elnökség felvette a kapcsolatot azokkal a pénzintézetekkel, amelyek az érdekképviselet pénzeit kezeli.

„Az Audi Hungária Független Szakszervezet meglévő vagyona több mint 900 millió forint, amely befektetésben, megtakarításban és folyószámlán áll rendelkezésre. Az AHFSZ továbbra is biztos anyagi körülményekkel rendelkezik” – hangsúlyozta az elnökség a kora este kiadott közleményében.

A bizalmi értekezlet végén az AHFSZ elnökségének tagjai egyenként jelentették be, hogy tisztújító választással lemondtak a tisztségükről. Ez a jogi formula azért fontos, mert „így a választásig, továbbra is a jogszabályoknak megfelelő képviselettel rendelkezik szakszervezetünk”. A következő bizalmi értekezleten fel is állítják a választási bizottságot. A most lemondott elnökséget 2022 októberében választották meg újra. A bizalmik akkor már tudtak a könyvelési zavarokról, de elfogadták a később gyanúba keveredő elnökségi tag magyarázatát, ami akkor még banális hibáról szólt.

Az AHFSZ elnökségének két vezetőjét pénteken tartóztatta le a bíróság a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség indítványának helyt adva. Országos hír volt, amikor az éves bizalmi értekezletről elvitték őket bilincsben.

Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy 2019-ben létrehozott egy kft.-t, amelynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság a létrehozása utáni két év alatt 536 892 500 forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseleti szerv felé, melyek mögött valós tevékenység nem állt. A számlákat pedig saját maga fizette ki a cége felé.

A másik elnökségi tag 60 397 338 forintot vett fel készpénzben az érdekképviseleti szerv bankszámlájáról, annak egy részét rá is tette a saját bankszámlájára, a maradékot online szerencsejátékra költötte.

A szakszervezet pénteken már elítélően nyilatkozott és elhatárolódott a két elnökségi tagjától, azonnal kezdeményezték kizárásukat is. Most pedig meglépték, amit vélhetően a kilencezres szakszervezeti tagság is elvárt tőlük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!