Letartóztatták a sikkasztással gyanúsított két Audi-szakszervezeti vezetőt

2023. november 10. – 14:00

Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Győri Járásbíróság egy hónapra elrendelte az Audi-szakszervezet két sikkasztással gyanúsított vezetőjének letartóztatását. Az érintettek ezt tudomásul vették, így a határozat jogerős. Az Audi Hungária Független Szakszervezet pénteken kizárta az érintett két elnökségi tagot az érdekképviseletéből is.

A bíróság az eljárás nehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a letartóztatást. Az előbbi azt jelenti, hogy a két vezető szakszervezeti tisztségviselő, ott pedig olyan alá- és fölérendeltségi viszony működik a tagok között, ami miatt még össze is beszélhetnek. A bűnismétlés lehetősége pedig azért nem zárható ki szerintük, mert ha őket esetleg kirúgják, akkor másképp kell bevételhez jutniuk. A nyomozók iratokat és számlakivonatokat is lefoglaltak.

Letartóztatásukat péntek reggel indítványozta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség. A vezetők ellen folytatólagosan elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények gyanújával nyomoznak; csütörtökön reggel, az éves bizalmi értekezletükről vitték el őket bilincsben.

Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy 2019-ben létrehozott egy kft.-t, amelynek egyszemélyi tulajdonosa és ügyvezetője lett. A gazdasági társaság a létrehozása utáni két év alatt 536 892 500 forint értékben állított ki fiktív számlákat az érdekképviseleti szerv felé, melyek mögött valós tevékenység nem állt. A számlákat pedig saját maga fizette ki a cége felé.

A másik elnökségi tag 60 397 338 forintot vett fel készpénzben az érdekképviseleti szerv bankszámlájáról, annak egy részét rá is tette a saját bankszámlájára, a maradékot online szerencsejátékra költötte.

A szakszervezet napközben már elítélően nyilatkozott és elhatárolódott a két elnökségi tagjától, azonnal kezdeményezték kizárásukat is. Mindezt azután hozták nyilvánosságra, hogy az ügyészség közleményével szembesültek péntek reggel. Azt is írták, „minden jogi lépést megtesznek, hogy az okozott kárt visszaszerezzék”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!