A Black Cube is beismerte, de Rogán Antal nem tud arról, hogy az izraeli cég magyarok ellen dolgozott

2023. november 14. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Noha Rogán Antal a keddi miniszteri meghallgatásán is leszögezte, hogy rendkívül fontosnak tartja a külföldi, a magyar választásokra irányuló beavatkozási kísérletek megfékezését, a jelek szerint annak ellenére sem tud arról, hogy az izraeli Black Cube magánhírszerzőcég magyar emberek ellen hajtott végre akciókat a 2018-as és a 2022-es választások előtt, hogy a cég már be is ismerte ezeket – derült ki a 444 videójából.

Kedden ritka alkalom adódott a Parlamentben a független sajtó előtt, egy bizottsági ülés után ugyanis Rogán Antalt kérdezhették egyebek mellett azok a lapok is, amelyekkel a miniszter általában nem áll szóba. Magáról az ülésről ebben a cikkben írtunk, ide kattintva pedig a miniszter a Telex kérdéseire adott válaszait nézhetik meg. A 444 a nemrég megjelent, Valótlanul című filmjében is érintett Black Cube-ról kérdezte a minisztert, amely a LinkedIn szakértője szerint is

hamis profilokkal és álláshirdetésekkel húzott csőbe magyar aktivistákat és újságírókat, majd a titokban felvett beszélgetéseiket a kormánymédiának továbbította.

Így járt tavaly az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya, 2018-ban pedig Siewert András, a Migration Aid vezetője is. Rogán a 444-nek ugyanakkor azt mondta, nem tudja, hogy ilyenre sor került-e, miután pedig a lap riportere hozzátette, hogy a cég már beismerte ezt, annyit fűzött hozzá, hogy ha beismerték, akkor minden bizonnyal így történt, de ő nem tud erről.

Arra, hogy akkor hogyan tudták mégis felhasználni a kormánykommunikációban a Black Cube-tól a kormánysajtóba eljuttatott felvételeket, a miniszter annyit mondott, nem firtatják, hogy a sajtóban hogyan készülnek az anyagok.

Rogán a meghallgatáson külön kiemelte, hogy nincs olyan, a szuverenitására valamit is adó ország, amely ne akarna felderíteni egy, az ottani választásokba történő beavatkozást. Ebben a konkrét esetben viszont annyit mondott, hogy külföldi titkosszolgálati akcióról nincsen tudomásuk, a magyar titkosszolgálatok pedig minden szükséges munkát elvégeznek, hogy ne lehessen érdemben befolyásolni a magyar választásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!