Reuters: A LinkedInen keresztül kémkedett egy izraeli cég kormánykritikus magyar újságírók és aktivisták után

2023. november 10. – 22:34

Másolás

Vágólapra másolva

A LinkedIn közösségi oldalt felhasználva vett célba magyar újságírókat és aktivistákat a Black Cube magán-hírszerzőcég – írja a Reuters a LinkedInre hivatkozva.

A platform egyik szakértője szerint az izraeli székhelyű Black Cube hamis profilok hálózatát hozta létre, amelyek álláshirdetéseket használva teremtettek kapcsolatot a célpontjaikkal.

„Ezt követően a célpontok némelyikével platformon kívüli videóbeszélgetésekre került sor, és az ezekből a beszélgetésekből készült klipeket egy magyarországi civil szervezetek lejáratására irányuló kampány részeként használták fel”

– mondta a kutató, Mona Damian egy virginiai konferencián.

A LinkedIn által a Black Cube-nak tulajdonított művelet 2020-ban kezdődött, és legalább 12 olyan aktivistát és újságírót vett célba, akik kritikusan nyilatkoztak Orbán Viktor miniszterelnökről. A titokban felvett beszélgetéseiket később a kormánypárti médiában tették közzé a 2022-es országgyűlési választások előtt. A rejtett kamerás kampány célpontja volt például az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya is.

A LinkedIn szerint a Black Cube hamis fiókjainak hálózatát már felszámolták, és a Black Cube céges oldalát is eltávolították. Azt nem közölte a platform, hogy a Black Cube kinek a megbízásából dolgozhatott, ahogy azt sem hozta nyilvánosságra, hogy hány álfiókot szüntettek meg.

A Black Cube nem válaszolt azonnal a Reuters kérdéseire. A cég, amely egykor a hollywoodi erőszaktevő Harvey Weinsteinnek is dolgozott, korábban azt állította, hogy nem a kibervilágban tevékenykedik, és hogy tevékenysége teljes mértékben megfelel a helyi törvényeknek.

A magyar kormány szintén nem válaszolt még a Reuters kérdéseire.

A Black Cube-ot már korábban is azzal vádolták, hogy beavatkozott a 2018-as magyarországi választásokba, miután beépített ügynökei titokban felvették a civil szervezetek vezetőit előkelő éttermekben, és a felvételeket jobboldali hírportálokon tették közzé.

Nem csak a Black Cube kutakodott a magyar kormánynak nem tetsző állampolgárok után: 2021. július 18-án jelent meg a Direkt36 cikke a Telexen, ami több külföldi sajtóorgánummal összefogva leplezte le a szintén izraeli Pegasus kémszoftvert és használatát. A Pegasus észrevétlenül férkőzhet be a mobiltelefonokra, és ha már telepítette magát, akkor a névjegyzéktől kezdve a kameráig mindenhez hozzáfér. A technológiával világszerte közel 200 újságírót figyeltek meg. A Pegasus-botrányt videóban is összefoglaltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!