A külföldi befolyásszerzésre is rákérdeznek az új nemzeti konzultációban

2023. november 14. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

A külföldi befolyásszerzés kérdése is szerepelni fog a most induló nemzeti konzultációban. Erről Dömötör Csaba államtitkár beszélt keddi Facebook-videójában. Dömötör állítása szerint külföldi szereplők milliárdos összegekkel támogatnak hazai politikai szereplőket és „hozzájuk kapcsolódó aktivistacsoportokat.”

Ezzel be akarnak avatkozni a magyar választásokba, és a külföldi támogatás megjelenik a támogatott szereplők háborúval, migrációval, gazdasággal kapcsolatos álláspontjában is. Ezért a kormány szigorúbban akar fellépni a külföldi befolyásszerzés ellen, mondta az államtitkár, de konkrétumokat nem említett.

Lehet, hogy Dömötör Csaba a nemrég belengetett szuverenitásvédelmi törvénycsomagra gondolt, amit elvileg kedden nyújtanak be. A törvénytervezetről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta, ezzel szeretnének „borsot törni” „a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok” orra alá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő október végén jelentette be, hogy az új konzultáció három gazdasági kérdést is érinteni fog, mert „Brüsszel el akarja törölni” a rezsicsökkentést, a kamatstopot és az extraprofitadót is. Azóta bejelentették, hogy az ukrán gabona ügye és Ukrajna uniós csatlakozása is szerepelni fog a kérdések között. Ezeket is mind egyenként jelentették be kormánypárti politikusok.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint azért van szükség az új nemzeti konzultációra, hogy az „orkánerejű ellenszélben is be tudja kormányozni Magyarország hajóját” a brüsszeli kikötőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!