Kincses Gyula nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztjáért

2023. november 14. – 23:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztjáért a szervezet jelenlegi vezetője, Kincses Gyula – derül ki a MOK kedd esti Facebook-közleményéből.

Kincses indoklásként azt írta,

„úgy gondolom, hogy a Kamara következő éveiben a folytonosságot biztosító, de új, dinamikus, a tagokhoz közelebb élő elnökre van szükség”,

ő maga pedig vissza tervez térni a nyugdíjas életbe. A MOK jelenlegi elnöke szerint a regnáló elnökség a két legfontosabb célkitűzését teljesítette: „a MOK-ot kihoztuk az árnyékból, a közélet és az egészségpolitika ismert és elismert szereplőjévé tettük”. Úgy gondolja, hogy a szervezeti átalakításban értek el eredményeket, de ez a munka koránt sincs kész, és „a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel”.

Kincses szerint a MOK új elnökének megújítva, az új helyzethez adaptálva kell továbbvinnie az elmúlt négy év munkáját. Olyan személyt tartana alkalmasnak, „akire az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek, magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik, a kollégák között él, személyes tapasztalásokból ismeri a tagok gondjait, problémáit”. A friss poszt alapján Álmos Péter (aki eddig alelnöki posztot töltött be) az egyetlen elnökjelölt.

Az orvosi kamara és a minisztérium között 2023 elején elmérgesedett a viszony, miután a kormány a kamarának nem tetsző módon kezdte el átalakítani többek között az ügyeleti rendszert. Az orvosok a MOK vezetésével tiltakozásba fogtak, amit március elején a kormány azzal torolt meg, hogy a kötelező kamarai tagság megszüntetésével gyakorlatilag kibelezte a MOK-ot. Az egészségügyi törvény módosításáról és a MOK szerepéről itt írtunk bővebben. A kamara ezután nyáron tárgyalt csak újra a minisztériummal.

A kormánnyal való összetűzésen túl is voltak feszültségek a kamara körül: a nyár folyamán nyilvánosan üzengetett egymásnak a MOK és annak egyik volt alelnöke, aki vitatható kifizetéseket emlegetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!