Példátlan erőfeszítéssel nyomult az Indexre a Fidesz

2023. november 13. – 06:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Index garázscégként indult 1999-ben, majd több kiadvánnyal együtt a 2000-es évek második felében került Spéder Zoltán tulajdonába. A bankár-vállalkozó jobboldali kötődése már ebben az időszakban erős volt, olyannyira a Fidesz holdudvarához tartozott, hogy még a Schmidt Mária ante portas néven elhíresült Orbán-ellenes kavarás dekonspirálódásakor is hírbe hozták a párt 2006-os választási buktája után. Az ügy egy mondatban: 2006-ban másodszor is kikapott az MSZP-től az Orbán vezette Fidesz, mire a párt holdudvarának egy csoportja (állítólag Schmidt Mária vezetésével) Orbán elleni szervezkedésbe kezdett, majd jött a Simicska Lajos tulajdonában álló Magyar Nemzet, amely egy álnéven írt cikkel csapott a zendülőkön.

Ahogy közeledett a Fidesz 2010-es földcsuszamlásszerű győzelme, már az Indexben is megjelentek azok a hangok, hogy Spéder nem fogja tudni sokáig tartani a lapot, nem őrizhető meg hosszú távon a szerkesztőség autonómiája, hanem Orbánék a 90-es évek elejétől kibontakozó intenzív és agresszív médiapolitikájuk jegyében meg akarják majd szerezni.

A 2010-es években hullámokban érkezett nyomásgyakorlás a hatalomtól, amelyet a tulajdonos és a menedzsment hol tudott tompítani, hol a szerkesztőségnek kellett harcolnia, hogy ne szóljanak bele kívülről a tartalomba. A Fidesz környékén többen, többször szemet vetettek a lapra, a politikailag vezérelt bekebelezési kísérletek a 2015-ös G-nap után gyorsultak fel. A Fidesz-központ egy TV2-ben leadott, „Rejtőzkődő milliárdosok” című lejáratóriporttal nyilvánosan is megüzente Spédernek: bármilyen eszközzel, de meg fogják tőle szerezni értékes vállalkozásait: az ingaltlanportfólióját, a bankját és a médiáját.

Miután Spéder átadta ingatlanos cégét Schmidt Máriáéknak, banki érdekeltségeit Mészáros Lőrinc körének, az Indexet úgy tudta menteni, hogy a kiadó megvásárlására opciós joggal rendelkező Simicska Lajossal összejátszva alapítványi tulajdonba adták a lapot. Spéder a 2018-as választásokig megtartotta az újság gazdasági hátországát adó, a hirdetéseket értékesítő Indamedia nevű sales house-t, azonban az újabb kétharmad után nemcsak Simicska kapitulált azonnal (egy tollvonással mindent odaadott Orbánéknak), Spédernek sem maradt tovább ereje tartani az Indexet. Ekkor jelent meg az első, egyértelműen NER-es figura a cégcsoportban Oltyán József személyében.

A kecskeméti KDNP-s Oltyán a sales korábbi vezetőjével, Ziegler Gáborral társbérletben vette meg a több milliárd forintra becsült Indamediát, hogy honnan volt erre pénzük, az azóta sem egyértelmű.

Bár az új tulajdonosok fogadkoztak, hogy ez még nem az, aminek látszik, idővel kiderült, hogy ami úgy néz ki, mint a Fidesz, és úgy viselkedik, mint a Fidesz, az bizony nem nagyon lehet más, mint a Fidesz.

Miután Oltyán betette a lábát, gazdaságilag még szorosabb pórázon tudták tartani a szerkesztőséget, de ez nem volt elég; a Fidesznek kudarcot jelentő 2019-es önkormányzati választások után arra jutott Orbán és köre, hogy hiába a több mint 500 kiadványból álló, KESMA nevű nemzetstratégiai propagandaportfólió, további előrenyomulásra van szükségük a médiában. Megvárták a taktikai szempontból megfelelő pillanatot, és a koronavírus első hulláma miatt bevezetett lezárások elején, 2020. április 1. előtt egy nappal bejelentették, hogy Oltyán tulajdonrészét megvásárolta Mészáros Lőrinc médiaügyi jobbkeze, Vaszily Miklós.

Hogy a karrierjét mindig is alkalmazotti pozícióban töltő Vaszilynek honnan volt több milliárd forintja az Indamedia felének megvásárlására, nem tisztázott. (Vaszilyt próbáltuk elérni telefonon, küldtünk kérdéseket a TV2 sajtóosztályának, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.)

Mészáros jobbkeze és a fideszes újságírók

Vaszily Miklós a 2000-es években az Index vezérigazgatója volt, majd ugyanebbe a pozícióba átigazolt az akkor még normális újságként funkcionáló Origóhoz. Korábbi kollégái és ismerősei nem gondolták róla, hogy bele tud rázódni a NER-kiszolgálói szerepbe, politikai nyomásra azonban Vaszily mégis levezényelte az Origo főszerkesztője, Sáling Gergő kirúgását, hogy aztán a hírportál öles léptekkel a Fidesz első számú revolverlapjává váljon.

Vaszily karrierje ezek után nem nagyon tudott más irányba haladni, mint a NER középpontja felé. Az Origo után az MTVA vezérigazgatója lett, majd vezette az Echo TV-t, Andy Vajna halála után pedig a TV2 elnöke lett, utóbbi tisztséget a mai napig betölti. Az Index átvételének időszakában, 2020 nyarán Vaszily egy Mészáros Lőrinc pénzét kezelő céggel indította el a Pesti TV-t; a csatornát hiába igyekezett folyamatos megszólalásokkal felszínen tartani a Fidesz, a projekt végül nézői érdeklődés hiányában televízióként megszűnt létezni.

A menedzser ma már annyira a Fidesz része, hogy még Orbán Viktor évértékelőjére is meghívót kap. Vaszily érkezésével az Indexnél is felgyorsultak az események, a menedzsment nyomásgyakorlásának hatására a szerkesztőség előbb jelezte, hogy veszélyben a függetlenségük, majd a folyamat végén menesztették Dull Szabolcs főszerkesztőt, mire válaszul a szerkesztőség egységesen felmondott. (Néhány hónappal később ezeknek a munkatársaknak a nagy része megalapította a Telexet.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!