A család, ami több szálon is összefonódott a külügyminisztériummal

2023. november 13. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

A fertődi Fülöp család több szálon is erősen kötődik a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz. A Hvg360 cikkéből kiderült, hogy:

  • az egyik testvér 30 évesen Szijjártó Péter külügyminiszter feleségének milliárdos árbevételű cégét vezeti;
  • a másik testvér Szijjártó egykori kabinetfőnökével házasodott össze, és közös cége van Szijjártó feleségével;
  • a harmadik testvér nemrég kapott külföldi állást a külügytől;
  • a negyedik testvér a családi céget vezeti, amely az elmúlt években több millió forint EU-s támogatást kapott,
  • az édesapa pedig húsz évig volt Fertőd polgármestere, többek között fideszes és KDNP-s színekben is.

Fülöp Géza 1957-ben született Fertődön. 1985-ben beválasztották a települést irányító 30 fős tanácsi testületbe, majd az előző elnök nyugdíjba vonulása után, egy évvel a rendszerváltás előtt tanácselnök lett. A rendszerváltás után ötször választották meg polgármesternek, összesen húsz éven át vezette a települést. A KDNP jelöltjeként kezdte, később támogatta őt a kisgazdapárt, az MDF, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Magyar Demokrata Néppárt is, 2006-ban Fidesz–KDNP-s jelöltként győzött. Négy gyereke született: Viktor Géza, Judit, Tamás és Zita Mária.

Legidősebb fia, Fülöp Viktor Géza a tanulmányai befejezése után a Szijjártó Péter által vezetett külügyminisztériumnál kapott állást. Előbb külgazdasági attasé volt, nemrég pedig konzul lett Magyarország dél-afrikai, pretoriai nagykövetségének zambiai, lusakai irodájában.

Fülöp Judit a külügyminiszter volt kabinetfőnökének és futsalos csapattársának, Benkő Szilárdnak a felesége, házasságkötésük után felvette a férje nevét. Benkő Szilárd olyan közeli kapcsolatban áll a külügyminiszterrel, hogy Horvátországban együtt is utazott vele a Lady MRD nevű luxusjachton. Benkő üzleti érdekeltségeiről a Direkt36 írt korábban részletesen. Felesége, Benkő Judit a Centrum Property Szolgáltató Kft.-ben üzlettársa a külügyminiszter feleségének, Szijjártó-Nagy Szilviának.

Csikota-Fülöp Zita Mária ügyvezetője a 2019-ben alapított Interior Design Kft.-nek, amelynek szintén a külügyminiszter felesége, Szijjártó-Nagy Szilvia a tulajdonosa. A belsőépítészettel foglalkozó cégnek elég jól megy, tavaly már félmilliárdos nyereséget termelt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik épülete a főváros II. kerületében, a Bem József térnél 2022. augusztus 15-én – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi / MTI
A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik épülete a főváros II. kerületében, a Bem József térnél 2022. augusztus 15-én – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi / MTI

Fülöp Tamás jelenleg az apjával közösen viszi a 2005-ben alapított családi céget, a FÉMGER Fémipari Termékgyártó, Tervező, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t. A cég 2020-ban közel 150 millió forintos EU-s támogatásban részesült, ennek a harmada vissza nem térítendő támogatás volt, kétharmada pedig hitel.

A testvérek közül Tamás az egyedüli, akit nem lehet közvetlenül a külügyhöz és Szijjártó Péter köreihez kötni. A Hvg360 Fertődön, a cég telephelyén tudott vele beszélni. Elmondta, hogy a családi cég gyökerei a nagyapjáig nyúlnak vissza, aki lakatos volt, a vállalkozás mostani profiljáról pedig azt mondta, hogy elsősorban könnyűszerkezetű, acélvázas ipari, mezőgazdasági épületek, valamint csarnokok gyártásával foglalkoznak.

Szűkszavúan jellemezte a testvéreit: a diplomatának állt bátyjáról, Viktor Gézáról azt mondta, „volt ő már minden is”, a nővérével, Judittal és a húgával, Zita Máriával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy „a lányokat már teljesen beszippantotta a pesti élet”.

A Hvg360 kérdésekkel kereste az Interior Design Kft.-t, Csikota-Fülöp Zita Máriát, Benkő Juditot, Fülöp Viktor Gézát és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, de a cikk megjelenéséig nem kaptak válaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!