Fegyházat kértek a férfira, aki milliókat fizetett egy nőért, majd megölte annak élettársát

2023. november 13. – 15:25

Fegyházat kértek a férfira, aki milliókat fizetett egy nőért, majd megölte annak élettársát
Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Mai napig nem hiszem el, hogy ő ölte meg” – hangzott el a Szegedi Törvényszéken annak az ügynek a tárgyalásán, amelyben egy, a Szeged mellett lévő Tömörkényen élő gazda érintett.

A férfit azzal vádolják, hogy 2021 áprilisában 3,5 millió forintot fizetett ki a legjobb barátjának azért, hogy megvegye tőle élettársát, majd a barát a nővel közös gyerekéért további egymillió forintot követelt, amit a gazda már nem akart kifizetni. A két fél szóváltásba, majd dulakodásba keveredett, mire a gazda egy vascsővel kétszer fejbe verte barátját, aki ebbe belehalt. A vádlott a holttestet később a Tiszába dobta, a vérnyomokat sóderrel hintette fel. Az ügyészség emberkereskedelem és halált okozó testi sértés miatt emelt vádat, hétfőn a perbeszédek is elhangzottak.

A gazda korábban már részletes beismerő vallomást tett. A nő, aki most már a vádlott jegyese, korábban még bűnpártolás vétsége miatt másodrendű vádlottként állt a bíróság előtt, mivel kezdetben félrevezették a hatóságokat és elhitették, hogy a sértett nem halt meg, hanem önszántából ment el otthonról és haragosai árthattak neki. A nő ezért két év próbaidőt kapott, később tanúként hallgatták meg.

A gazda azt vallotta, hogy barátja holttestét Csanyteleknél dobta a Tiszába. Ezzel kapcsolatban hétfőn a bíróság ismertette a nyomozati iratokat, melyekből kiderült, hogy hiába keresték a testet több alkalommal, nem találták meg.

Egy tanút, a sértettnek és élettársának egyik volt szomszédját, egy középkorú nőt is meghallgatott hétfőn a bíróság. Ő elmondta, a pár kapcsolata nem volt jó, a férfi sokat dolgoztatta a nőt, gyakran kértek kölcsön, alkalmanként 100 ezer forintokat is. Nem tudott arról, hogy a férfi másoknak is tartozna. Korábban feljött, hogy a sértett haragosai elől, tartozásai miatt költöztek el Budapestről a Szeged környéki Tömörkényre, de erről a tanú nem tudott semmit.

Ahogy arról sem, hogy a nő korábbi párja meghalt. Csak később mesélték el neki, hogy a gazda bement a rendőrségre és elmondta, hogy megölte a férfit. „Mai napig nem hiszem el, hogy ő ölte meg” – jegyezte meg a tanú. A szomszéd arról sem tudott, hogy a nőt eladták volna. Szerinte menekült volna, de nem mert kilépni a kapcsolatból, bár a férfi gyakran bántotta őt és kislányát lelkileg.

A vádlott ügyvédje megkérdezte, hogyan számolt be a nő a szomszédnak a mostani életéről. A tanú elmondta, hogy

sokkal jobban él a nő új párja mellett, a férfi nem korlátozza semmiben,

segíti, amiben csak tudja. Volt élettársa például nem engedte neki, hogy súlyos egészségügyi problémájával orvoshoz forduljon.

A tanú meghallgatása után a vádbeszédek következtek. Az ügyész szerint nehéz volt a tényállás megállapítása, mivel a feleknek érdeke volt, hogy a teljes igazság ne derüljön ki, félre is vezették a hatóságokat. A vádlott jogos védekezésre hivatkozott és az emberkereskedelem vádját nem ismerte el, a bizonyítékokat eltüntette, és addig a pontig tagadtak a nővel együtt, míg a poligráfos vizsgálaton meg nem buktak. A sértett ajánlotta fel a nőt eladásra, ötmillió forintot kért tőle, de a vádlott hibát követett el, amikor nem egyértelmű elutasítással válaszolt erre, hanem alkudozni kezdtek. Később, mivel ki is fizette ezt az összeget, emberkereskedelmet valósított meg.

A vádlott és a párja a vallomásaik során odáig jutottak, hogy a sértett egy szörnyeteg volt, a nő nem mozoghatott mellette szabadon, de ezzel kapcsolatban több ellentmondást is szültek a beszámolók.

Az ügyész szerint a nyomozati szakaszban nem, csak a tárgyalások alkalmával jött elő az a narratíva, miszerint a sértett le akarta lőni a gazdát a dulakodás közben. Bár a férfi több fegyvert is tartott otthon, az ügyész ezt a felállást nem tartja elképzelhetőnek a bizonyítékok miatt, ahogy azt sem érti, hogy ha barátok voltak, miért támadt rá a sértett a vádlottra, ugyanis a vallomásában ez szerepelt.

A vád azért nem emberölés, mert az ölési szándék bizonyítása ennyi adatból nem lehetséges,

összegezte az ügyész. Arra kérte a bíróságot, hogy emberkereskedelem és kényszermunka, valamint halált okozó testi sértés miatt az ítélet kiszabásakor az ilyenkor szokásos hét év középértékből induljon ki, amit majd fegyházban kell letöltenie a vádlottnak. Enyhítő körülmény lehet, hogy a férfi büntetlen előéletű, kiskorú gyerekről gondoskodik, illetve hogy nehéz kapcsolatból próbálta meg kimenteni jelenlegi párját.

Az ügyvéd ezzel szemben védence felmentését kérte. Szerinte nem vitatott, hogy a bizonyítékok alkalmasak voltak a gyanú megfogalmazására, a kizárólagosság megállapítására, hogy a dolgok tényleg így történtek már nem elegendő. Úgy látja, nem sikerült bizonyítani azt sem, hogy a dulakodás során a vádlott nem jogosan védekezett volna.

Ha a férfi nem szól arról, hogy mit tett, nem lenne most túl sok bizonyíték arra, hogy mi is történt, vélekedett az ügyvéd. Szerint két kérdésre kell választ kapni: cáfolja-e bármi az önvédelmet, illetve emberkereskedelem volt-e a pénzátadás. Úgy látja, az elmúlt alkalmak során több tanú is rávilágított, hogy a nő és a sértett kapcsolata nem volt felhőtlen, ebből a vádlott próbálta kimenteni a nőt, illetve az önvédelem is jogos volt a gazda részéről, ha ijedtségében túl is lépte a védekezés jogos mértékét.

Szerinte a tranzakció, hogy a gazda megvette a nőt,

nem számít tényleges emberkereskedelemnek, mivel a kifizetés után a nő nem került a gazda hatalmába,

nem rendelkezett felette, nincs közöttük hatalmi viszony, így az egész csak segítségnyújtásként értelmezhető. Arra kérte a bíróságot, hogy mentsék fel a férfit minden vádpont alól.

Az utolsó szó jogán a vádlott is elmondta gondolatait. Bántó számára az emberkereskedelem vádja, mivel ő nem vételárat fizetett ki jelenlegi párjáért. Gondoskodik a családjáról, és azt is elmondta, hogy a nő kérte meg az ő kezét korábban az egyik nyomozó irodájában, ami szerinte azt bizonyítja, hogy érzelmi viszonyuk valós. Az ügyben a bíróság jövő csütörtökön hoz ítéletet.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!