Annyi orvos távozott a Szent Imre Kórház szülészetéről, hogy nehezen tudják megoldani az ügyeletet

2023. november 9. – 07:42

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hét alatt két válságtanácskozást is összehívtak az újbudai Szent Imre Kórházban kialakult szakorvoshiány miatt, az intézmény nőgyógyászatán már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket – írja a Hvg360. A lap információi szerint az osztály dolgozói többször is jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás azonban egyelőre nem született az ügyben.

A napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, így több beérkező pácienst is át kellett szállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) a Hvg360-nak megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a „betegutak szervezéséről” pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

„Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy”

– válaszolta a lapnak az Okfő. A válasz szerint azóta is folyamatosak az egyeztetések, az ellátás biztosított, a problémát pedig helyettesítő szakorvosok átirányításával oldanák meg. Azt írták, a „a budapesti vezető kórházak támogató együttműködésükről biztosították” a Szent Imrét.

A Hvg360 forrásai szerint ugyanakkor hosszabb távon ezt nehéz lesz megoldani, több kórházban ugyanis épp annyi szakorvos dolgozik, amennyivel még működik az ellátás. A lap szerint olyan megoldás is felmerült a válságtanácskozásokon, hogy Szent Imre Kórház a jelenleginél kevesebb mint feleannyi ügyeletet lásson el, heti négy alkalommal máshova kéne irányítani a kismamákat, például a Szent János Kórházba. Itt azonban a férőhelyek korlátozott száma jelent problémát, és az is kérdéses, lesz-e kapacitás ennyivel több szülés levezetésére.

Tavaly ősszel a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának 28 szakdolgozójából 14-en is beadták felmondásukat, nagy többségük azonban a felmondása idő alatt meggondolta magát. Akkor azért távoztak többen, mert a kórház szigorította a szülési szabályait, megszüntették a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!