Szigorítja a szülési szabályait a fővárosi Szent Imre kórház

2022. október 15. – 12:36

Másolás

Vágólapra másolva

A vajúdás és szülés kísérésének biztonsága érdekében a szülésznők munkaidőn túli szülőszobai jelenlétét 2022. november 1-től megszüntetjük – írja Facebook-oldalán a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház. Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma.

Az intézmény felidézi: a fogadott szülésznő intézménye az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerint 2021 januárja óta a Szent Imrében sem működik. Viszont lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

Ezzel állhat összefüggésben a kórház vezetése szerint, hogy „a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett”, ami már „veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”.

A szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt.

A kórház azt is megjegyzi a képfájlban feltöltött tájékoztató végén, hogy „a jelenleg még gondozásunk alatt álló, területi ellátási kötelezettségünk alá nem eső kismamák gyermeküket intézményünkben hozhatják világra”. Igaz, ez a megjegyzés a kommentek tanúsága szerint (pl.: „Szuper, köszönjük ezt a sebtében meghozott SOS megoldást. Csodálatos érzés lehet ezzel szembesülnie a november 1-re kiírt kismamának, így a terhessége 38. hetében, hogy az eddig a szülésznőjével hónapok óta épülő bizalmi kapcsolat most mehet a kukába”) igencsak elveszett a bejelentés végén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!