Népszava: Nemzetbiztonsági szakértők megkérdőjelezik a szerb határhelyzetről szóló titkosszolgálati jelentést

2023. november 6. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Összeollózott, propagandisztikus anyagnak” nevezték a Népszavának nemzetbiztonsági szakértők azt a napokban titkosítás alól feloldott jelentést, amiben a szerb határon zajló helyzetről van szó. A lap szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt arra, hogy továbbra is támogatja-e Szerbia uniós csatlakozását azok után, hogy A szerb–magyar határtérségben tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületei című tájékoztatójában súlyos állítások olvashatóak a szerb hatóságokról, írja a lap.

A lap szerint az eredetileg 2028-ig titkosított tájékoztatóban az olvasható, hogy a szerb határtérségben a szerb rendőrség nem tudja megakadályozni az agresszív embercsempész bűnbandák jelenlétét, sőt, a NIK szerint az ottani afgán embercsempész csoportokat teljes operatív és financiális irányítása alá vonta a tálib titkosszolgálat.

A lapnak nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértők megkérdőjelezték a jelentés állításait, egyikük azt mondta, „nincs olyan, hogy egy titkosszolgálati értékelő-elemző anyagban feltételes módban fogalmazzanak”. A lap forrásai szerint a jelentés nyelvezete nem igazán emlékeztet titkosszolgálati anyagra, így például az afgán embercsempész csoportokat számokkal jelölik, míg a szolgálatoknál ez nem szokás.

A Magyar Nemzet azt írja a jelentésről, hogy az egyik fő kockázatot az afganisztáni hátterű embercsempész csoportok között fokozódó konkurenciaharc jelenti a szerb határon.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a hétvégén azt mondta, hogy a déli határunknál jelen vannak a világszerte ismert terrorszervezetek képviselői, közöttük a tálib kormányzathoz sok esetben rokoni szálakkal köthető olyan személyek is, akik korábban terrorcselekményeket követtek el.

Kocsis múlt héten kezdeményezte a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló titkosszolgálati jelentés feloldását. A jelentés csütörtökön került fel a parlament oldalára, korábbi cikkünkben részletesen is foglalkoztunk vele, egyik legfontosabb állítása pedig az, hogy a vajdasági embercsempészek közvetlen kapcsolatban állnak a tálib kormánnyal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!