Hamis adatok a KRÉTA-ban, fizikát tartó testneveléstanár – súlyos a helyzet tanárok és szülők szerint egy szigetszentmiklósi iskolában

2023. november 6. – 20:26

Másolás

Vágólapra másolva

Akkora a tanárhiány a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban, hogy rendszeresen nem szakos tanárok tartják az órákat, sok diáknak alig vannak még jegyei, a KRÉTA-ban szereplő adatok pedig hamisak – állítja az RTL Híradó riportja név nélkül nyilatkozó szülők és pedagógusok beszámolói alapján.

A csatornának nyilatkozó apuka szerint előfordul, hogy a fizikaórát egy testnevelő tanár tartja meg, vagy a magyart egy énektanár. Azt mondja, ezek úgy zajlanak, hogy a tanár kiadja, melyik részt olvassák el a gyerekek a tankönyvből, ő pedig mással foglalkozik.

A tanárhiány nem meglepő, az iskola az előző tanév végén feladott álláshirdetése alapján egyszerre keresett fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos pedagógusokat is.

Az RTL szóra bírta a Kardos István egyik tanárát is, aki szerint a státusztörvény megszavazása után felgyorsult náluk a felmondási hullám, a távozó kollégák helyére pedig csak részmunkaidős és nyugdíjas pedagógusokat lehetett találni. A betöltetlen helyeket a dolgozók egymás között osztották el, így most sokan „áttanítanak” olyan pozíciókba, amelyeket egyébként képesítésük szerint nem vinnének (pl. más tárgyat is tanítanak, mint amilyen szakosak, vagy éppen alsó tagozatos tanító tart felsősöknek és gimnazistáknak órát). Olyan is előfordul, hogy a fakultációs órákra egy másik intézménybe kell átjárniuk a diákoknak, akik közül többen „lemorzsolódtak”, mivel tanévkezdés óta már vagy ötször változott az órarendjük. A tanár szerint mindebből alig látszik valami a KRÉTA rendszerben.

„Az adatok, azok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve a KRÉTA-ban, mintha ez teljesen rendben volna, és minden óra szakszerűen lenne megtartva. Ennek ellenére nagyon sok óra elmarad, vagy csak felügyelet van az órán”

– magyarázta a Híradónak. Az iskola az újságírók érdeklődésére azt közölte: az intézmény túlórával és új kollégák felvételével biztosítja a tanári feladatok ellátását, és „minden feladatot ellátnak”. Az iskolában tapasztalható problémákkal kapcsolatban megkerestük az illetékes tankerületi központot, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint országos szinten több helyen előfordul ugyanez, ráadásul mostantól még durvább lesz a tanárhiány, mert sok távozó pedagógusnak a mostani őszi szünettel járt le a felmondási ideje.

A státusztörvény tervezete után ötezer pedagógus jelezte, hogy felmond, ha aláírják a törvényt. Ők azonban nem mind szeptemberben távoztak, hanem fokozatosan hagyták el a közoktatást. A tanév elején hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, mit lehet tudni a tanárhiányról, és mit nem. Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény megszavazásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek – ami ellen többször is tüntettek –, itt foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!