L. Simon épp egy beszélgetésen vett volna részt a Nemzeti Múzeumban, amikor értesült a kirúgásáról

2023. november 6. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délelőtt szakmai napot tartottak a Nemzeti Múzeumban, a programot L. Simon László főigazgató nyitotta meg, a fél 11-kor kezdődő beszélgetésen – amin ő is részt vett volna – viszont már nem jelent meg – írja Zsuppán András, a Válasz Online újságírója, aki a beszélgetés moderátoraként vett részt a rendezvényen. Egy órával később érkezett a hír, hogy a főigazgatót kirúgták.

A Válasz Online Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben Zsuppán azt írta, a rendezvényen három kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak múzeumügyi kérdéseket, a vendégek és a közönség egyaránt főként szakemberekből, intézményvezetőkből állt.

A programot L. Simon László főigazgató nyitotta meg, utána Závogyán Magdolna kulturális államtitkár szólt pár szót, méltatta a Nemzeti Múzeumot, „amiért küldetésének megfelelően fórumot teremt a magyar múzeumi világnak”.

Zsuppán az első beszélgetést moderálta (múzeumok és fenntarthatóság témakörben), amelyben L. Simon is részt vett volna.

„Éppen kezdtük a beszélgetést fél 11 körül, amikor a szervező kolléga odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni a beszélgetésben. L. Simon elhagyta a termet, öt perccel később Závogyán Magdolna is csendben távozott. A pódiumra a főigazgató-helyettes ült fel, de nemsokára ő is kiment”.

Az újságíró azt írja, csak a beszélgetés után látta meg a hírt, hogy L. Simont azonnali hatállyal menesztették.

Az indoklás szerint Csák azért szüntette meg a főigazgató munkaviszonyát, mert „az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

A főigazgató menesztése hátterében az LMBTQ-propagandával megvádolt World Press Photo kiállítás körüli ügy áll, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője robbantott ki múlt héten. Dúró feljelentése nyomán Csák utasította a múzeumot, hogy szigorítson a belépésen, és csak 18 éven felülieket engedjen be. A főigazgató erre azt reagálta, hogy a múzeum ezt nem tudja végrehajtani, mert senki személyi igazolványát nem kérheti el. L. Simon még a Válasz Online múlt heti kerekasztal-beszélgetésén is lényegtelennek nevezte Dúró akcióját. Pár nappal később menesztették a posztjáról.

L. Simon közleményben reagált váratlan felmentésére. „Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg” – írta. L. Simon október végén még arról beszélt, az ő kapcsolata harmonikus a múzeum fenntartójával, mindenről szabadon dönthet, és még a sajtófotó-kiállítás miatt kirobbant botrány után is ragaszkodott ahhoz, hogy a kulturális tárca nem szól bele az ő szakmai döntéseibe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!