Kijött a kormányrendelet a Modern Városok Program lezárásáról

2023. november 2. – 22:52

Másolás

Vágólapra másolva

Lázár János korábban már a Mandinernek elmondta, de most hivatalossá is vált: véget ért a Modern Városok Program. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint „2022 óta (…) gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet, minderre tekintettel most nemcsak lehetséges, de szükséges is mérleget vonni, illetve jelen formájában lezárni a Programot”.

Az ország megyei jogú városainak nagyszabású fejlesztésére 2015-ben létrejött Modern Városok Program 2015-ben indult, az azóta eltelt 8 költségvetési évben több mint 2353 milliárd forint fejlesztési forrás kifizetése történt meg.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet részletesen felsorolja a különböző fejlesztési terveket: hogy miket vonnak vissza, miket vizsgálnak felül, illetve hogy miket fejeznek végül be.

Korábban írtunk arról, hogy milyen beígért beruházásokat kaszált el a kormány, és mik valósultak meg. A Szegeden Orbán Viktor miniszterelnök által 2017-ben beígért Modern Városok Programból a sportberuházások kivételével például semmi nem valósult meg a Dél-Alföld központjában. Hasonlóképpen járt a pécsi élményfürdő is, amelyet az elmúlt harminc évben egyelőre egyik városvezetésnek sem sikerült tető alá hoznia.

Az új kormányrendelet számos olyan beruházást is felsorol, amelyeket felülvizsgálnak a felelős miniszterek, a felülvizsgálat határideje pedig jórészt jövő nyár, de van, amit már az idei év végére szeretnének letudni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!