Szijjártó Péter szerint minden eddiginél közelebb kerülhetünk a harmadik világháború kirobbanásához

2023. november 1. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Amennyiben a nemzetközi közösség nem képes békésen rendezni napjaink biztonsági kihívásait, akkor az emberiség minden eddiginél közelebb kerülhet a harmadik világháború kirobbanásához” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Asztanában.

A tárcavezető arról számolt be, hogy csütörtökön Orbán Viktor kormányfő a kazah elnökkel tárgyal, ezt követően pedig sor kerül a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) következő csúcstalálkozójára, amelynek az utóbbi időszak biztonsági kihívásai miatt különösen nagy a jelentősége.

Szijjártó azt is mondta, hogy Európa szempontjából a hidegháború vége óta nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet, mint jelenleg, fegyveres konfliktus dúl a kontinensen, illetve a közvetlen szomszédságában is, eközben pedig a terrorfenyegetettség is egyre súlyosabbá válik.

„Tehát keresni kell a békés megoldások lehetőségét. Ha a globális közösség nem lesz képes a mostani biztonsági kihívások közül legalább egyet-kettőt eljuttatni a békés megoldáshoz a következő viszonylag rövid időszakban, akkor nem teljesen irreális azzal számolnunk, hogy minden eddiginél közelebb kerülünk egy harmadik világháború kirobbanásához” – mondta. Szijjártó Péter szerint Magyarország a békében érdekelt, a kormány azért is tekinti fontosnak a részvételét a TÁSZ munkájában, mert „a türk államok is minden esetben kiállnak a békés rendezés és az eszkalációs kockázatok csökkentése mellett”.

Szerinte eddig a török elnök volt az egyetlen olyan politikus, aki sikerrel közvetített az ukrán és az orosz fél között a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozásával, de sajnos azóta tovább romlott a helyzet e téren is. „Magyarország tehát a mielőbbi békés megoldásban érdekelt. Azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne a szomszédunkban, Ukrajnában, és azt szeretnénk, hogyha sikerülne elkerülni a legrosszabbat, vagyis a helyzet eszkalálódását, vagyis az országok közötti háborút a Közel-Keleten” – jelentette ki.

A miniszter kitért a magyar–kazah kapcsolatokra is, és rámutatott, hogy idén sikerült előrelépést elérni az energetikai együttműködés területén. Tudatta, hogy

csütörtökön Petőfi Sándorról neveznek el utcát Asztanában,

Szijjártó Péter egyébként nem először fél a harmadik világháború kitörésétől: hasonlókat nyilatkozott október 24-én is, de az ENSZ Biztonsági Tanácsában júliusban az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatban is arról beszélt, hogy „nyílt és szégyentelen utalások történnek nukleáris arzenálokra, kapacitásokra, és a harmadik világháború kitörésének esélye közelebb van, mint valaha”. Szijjártó Oslóban, ahol NATO informális külügyminiszteri ülésén is azt mondta, hogy azért nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország, vagyis Ukrajna csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna.

Asztanába megérkezve Facebook-posztban azt is megjegyezte a miniszter, hogy „végre férfias az időjárás”, jelentsen ez bármit is – valószínűleg azt, hogy a kazah fővárosban hideg van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!