Szijjártó: A harmadik világháború kitörésének esélye közelebb van, mint valaha

2023. július 18. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szólalt fel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

A külügyminiszter arról beszélt, szomszédos államként Magyarország továbbra is kiáll a mihamarabbi ukrajnai béke mellett, és minden bírálat és támadás ellenére ekként fog tenni a jövőben is.

„Egy szomszédos ország, egy olyan nemzet képviselőjeként, amelynek tagjai áldozatául esnek ennek a háborúnak, továbbra is a mielőbbi béke mellett szeretnék érvelni, noha értem, hogy ez nem áll teljesen összhangban a fősodorbeli állásponttal. És továbbra is így fogunk tenni, akkor is, ha az álláspontunkért bírálni és támadni fognak bennünket” – jelentette ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának magas szintű ülésén New Yorkban 2023. július 17-én – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának magas szintű ülésén New Yorkban 2023. július 17-én – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / MTI

Szerinte a béketárgyalások esélyei napról napra romlanak, ahogy egyre több fegyver érkezik Ukrajnába. „Minél tovább tart a háború és minél több fegyver érkezik, annál több ember hal meg, annál súlyosabbá válik a pusztítás. Azt szeretnénk, ha a nemzetközi közösség több békét szállítana a szomszédságunkba, mint fegyvert” – mondta.

Szijjártó az élelmiszer-ellátás biztonságának fontosságára is kitért. Szerinte az ellátási zavarok nagyon könnyedén eredményezhetnek súlyos biztonsági kihívásokat, és globális kihatásokkal is járhatnak, például újabb migránshullámokban teljesülhetnek ki, amelyek a terrorfenyegetést is növelhetik.

Szerinte a globális biztonság az utóbbi nyolcvan évben most van a legrosszabb állapotban.

„Nyílt és szégyentelen utalások történnek nukleáris arzenálokra, kapacitásokra, és a harmadik világháború kitörésének esélye közelebb van, mint valaha” – mondta.

Beszélt arról is, hogy a világ szerinte sebes léptekkel száguld az ismételt blokkosodás irányába, márpedig ezzel Közép-Európának nagyon rossz emlékei, tapasztalatai vannak.

(Facebook, MTI)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!