A 70 millió után még 85 millió forint közpénzt kapott a Kitörés túra szervezője egy turistaház építésére

2023. október 31. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

85 millió forint közpénzt kapott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet egy dobogókői bakancsos turistaház megépítésére. A támogatást a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő biztosította számukra – írta a 24.hu.

A Kitörés túrát szervező egylet már korábban is kapott 70 millió forint turisztikai támogatást a dobogókői turistaház létesítésére. A 2021-es beszámolójukban arról írtak, hogy pályázati támogatással sikerült megvenniük Dobogókőn egy 2158 négyzetméteres belterületi telket, amelyen a terveik szerint felépítik a Hazajáró Turistaházat. A tavalyi beszámolójukban pedig már azt ismertettették, hogy az építéséhez kiegészítő támogatást kaptak, nemcsak a Kisfaludy 2030 Zrt.-től, de a Bethlen Gábor Alapkezelőtől is.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a DK-s Arató Gergely kérdésére kijelentette: a 70 milliós támogatást nem politikai, hanem szakmai alapon nyerte el a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet.

A Miniszterelnökség szakmai felügyeletével működő Bethlen Gábor Alapkezelő először 60 millió forinttal támogatta „a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését célzó” ingatlanvásárlást és a felújítást, majd 2023-ban 25 millió forinttal megemelték ezt az összeget. Az indoklás szerint „a háborús helyzet, a szankciók okozta energiaválság és az infláció nyomán kialakult radikális építőanyagár-változások” miatt volt szükség a 25 milliós kiegészítésre.

Moys Zoltán író-rendező, a Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsorának rendezője, forgatókönyvírója, az egylet egyik alapítója beszél a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet zászlóbontó rendezvényén a Prohászka Ottokár Élet Háza udvarán, Csobánkán 2015. július 26-án – Fotó: Kovács Attila / MTI
Moys Zoltán író-rendező, a Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsorának rendezője, forgatókönyvírója, az egylet egyik alapítója beszél a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet zászlóbontó rendezvényén a Prohászka Ottokár Élet Háza udvarán, Csobánkán 2015. július 26-án – Fotó: Kovács Attila / MTI

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a 24.hu megkeresésére azt közölte: „Közhasznú egyesületként természetesen minden pályázati és támogatási lehetőséget folyamatosan figyelünk, megpróbálunk olyan szakmai terveket benyújtani, melyekkel támogatást kaphatunk egy-egy cél megvalósítására. A dobogókői turistaház létrehozásánál is ez történt. Egyesületünk lehetőségeihez mérten természetesen a saját forrásaiból is áldoz a projekt megvalósítására, továbbá tagjaink önkéntes munkával is komolyan kiveszik részüket a különböző feladatokból.” Azt viszont nem árulták el, hogy pontosan hol épül fel a turistaház.

Hozzátették, hogy évente 30 túrát szerveznek partnereikkel a történelmi Magyarország különböző régióiba, ezenkívül közel félszáz egyéb más, természetjárással és honismerettel kapcsolatos programot és előadást is tartanak.

Kiemelték még, hogy a 2015-ös megalakulásuk óta ők Magyarország egyik legaktívabb és legtöbb követővel rendelkező turista egyesülete. Kérték is, hogy így hivatkozzanak rájuk, „ne pusztán a hatásvadász Kitörés túra szervezője” megnevezéssel. A Kitörés túrát politikától és politikai üzenetektől mentesnek minősítették.

A magyar szélsőjobboldal egy része évek óta Becsület Napja néven emlékezik meg a Budára beszorult német katonák 1945. február 11-i kitörési kísérletéről. A menekülni próbáló német katonákat rendszerint Európa hőseinek nevezik, amiért az előrenyomuló szovjet hadsereggel álltak szemben. Szintén a szélsőjobb körében is népszerűek az évfordulós Kitörés emléktúrák, amiken a Budáról a nyugati vonalak felé átjutni próbáló német katonák lehetséges útvonalát követik a résztvevők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!