Nem viszi a Kúria elé az ügyét Pető Attila, az első magyar, aki névvel-arccal felvállalta, hogy molesztálta egy pap

2023. október 30. – 09:18

Nem viszi a Kúria elé az ügyét Pető Attila, az első magyar, aki névvel-arccal felvállalta, hogy molesztálta egy pap
Pető Attila a zaklatási ügyének ítélethirdetésén a Központi Kerületi Bíróságon, akit megrovásban részesített a bíróság. A most 35 éves férfit több mint húsz évvel ezelőtt, tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztálta – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy döntött Pető Attila, nem viszi az ügyét a Kúria elé, miután 2022-ben a bíróság megrovásban részesítette egyházi vezetők zaklatásáért – derül ki Pető Attila a 444-nek küldött leveléből.

Pető Attilát 13 éves korában molesztálta egy katolikus pap, majd később évekig próbálta elérni, hogy kivizsgálják az ügyét. 2016-ban végül az őt is zaklató papot eltiltották a hivatásától – miután több áldozat előállt –, de erről Petőt nem értesítették.

Pető ezután több levelet és hívást is intézett az egyház vezetői felé, információkat szeretett volna kapni az üggyel kapcsolatban, és bocsánatkérést várt az egyháztól, végül 2019-ben Snell György segédpüspök és Süllei László érseki helynök zaklatásért jelentették fel Pető Attilát.

Először 2022 májusában, majd idén februárban másodfokon is bűnösnek találta és megrovásban részesítette a bíróság Petőt, aki ezt követően vette fontolóra, hogy a Kúria elé vigye ügyét. A mostani leveléből azonban kiderül, hogy nem kívánja a tárgyalóteremben folytatni a harcot.

„Hosszas gondolkozás után úgy döntöttem, hogy nem viszem tovább a Kúriára a bíróságon zajló zaklatási ügyemet. Az elmúlt hónapok megerősítettek abban, hogy ezt a küzdelmet nem a bírósági tárgyalótermekben kell megnyernem, ugyanis a társadalmi megítélése az ügyemnek lényegesebb. Az elmúlt hónapok üzenetei, támogatásai megerősítettek abban, hogy ez a kiállás nem volt hiábavaló” – mondta Pető Attila a 444-nek.

Tavaly májusban az ítélet után a bíró is kiemelte, hogy nem vonják kétségbe, hogy Petővel megtörténtek a zaklatások, sőt „társadalmilag hasznos magatartásként” értékelte, hogy az áldozat az üggyel a nyilvánosság elé állt, de hozzátette, nekik nem a molesztálás, hanem a zaklatás ügyét kellett vizsgálniuk. Az egyik tárgyaláson más Süllei is kérte, hogy mentsék fel Petőt, és 2021-ben Erdő Péter bíboros, név nélkül ugyan, de köszönetet mondott a fiatal korában molesztált férfinak.

Pető volt az első magyar, aki nevével és arcával is vállalta, hogy gyerekkorában egy pap molesztálásának az áldozata volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!