Így fest tizenkétezer, raktárban porosodó lélegeztetőgép

2023. október 30. – 18:46

Így fest tizenkétezer, raktárban porosodó lélegeztetőgép
Bontatlan, használaton kívüli lélegeztetőgépeket tárolnak egy gödöllői raktárban Fotó: Szabó Tímea

Másolás

Vágólapra másolva

Egy gödöllői raktárban porosodik az a mintegy 12 ezer új lélegeztetőgép, amelyeket a magyar állam vásárolt közvetítőcégeken keresztül Kínából, a koronavírus-járvány idején. A mintegy 300 milliárd forint értékű berendezést Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek parlamenti frakcióvezetője nézhette meg, és erről posztolt a Facebookra.

A gépek tárolása havonta bruttó 82,5 millió forintba kerül. Az összesen 7414 db invazív, vagyis jellemzően kórházakban használt, illetve a további 4731 nem invazív, tehát horkolási problémákon segítő berendezést valószínűleg már soha nem helyezik üzembe, írja a képviselő. Szabó szerint ennyi lélegeztetőgépre nincs szükség a kórházakban, az eszközök eladhatatlanok, ráadásul személyzet sincs a kezelésükhöz.

A raktárlátogatáson az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke, Varga Zoltán a DK képviselője, illetve a párt által létrehozott árnyékkormány tagjai is részt vettek. Varga a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a gépeket az Orbán-kormány Fidesz-közeli cégek közbeiktatásával szerezte be a valódi ár sokszorosáért. Hozzátette, hogy azzal már a beszerzés elején tisztában volt mindenki, hogy a lélegeztetőgépek rossz minőségűek és ilyen nagy számban nem alkalmasak a használatra.

A Telexen korábban olvashattak arról, hogy a kormány egyetlen példányt sem adott el a gödöllői raktárban tárolt lélegeztetőgépekből, ez derült ki a Transparency International által indított per végén.

A koronavírus-járvány idején javarészt Kínából vásárolt berendezések mennyisége azért is volt túlzás, mert a legdurvább forgatókönyv sem számolt egyszerre 8500-nál több olyan beteggel, akit géppel kell lélegeztetni.

A beszerzés folyamatosan a viták kereszttüzében állt a magyar nyilvánosságban, mert az üzletet furcsa közvetítőcégeken keresztül kötötték meg, amelyekből több milliárdos hasznot vettek ki a tulajdonosaik, majd meg is szüntették őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!