Tavaly csak ideiglenesen zártak be, de sok étterem nem tudott újranyitni a nyugati országrészben

2023. október 29. – 22:27

Tavaly csak ideiglenesen zártak be, de sok étterem nem tudott újranyitni a nyugati országrészben
Egy a sok hely közül, ami végleg bezárt. 1986-ban nyílt meg a győri belvárosban, bérlőt keres – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel ezelőtt hol az egyik, hol a másik vendéglátóhelyen jelent meg a búcsúüzenet: „Végleg bezártunk”, „Reméljük, hamarosan újra találkozunk”, vagy sokszor csak ennyi: „Felújítás vagy karbantartás miatt tavaszig zárva.” Tavaly a határ melletti nyugati régión is végigsöpört ez a hullám, és úgy fest: az idei újranyitás legtöbbször óhaj maradt.

A rezsiválság szóról a 2022-ben kezdődő hűvös évszak jut eszünkbe, és ennyi idő után még könnyen felidézzük a környékünkön akkoriban bezárt vendéglátóhelyek nevét. Mi lett azokkal, akik nem végleg akarták lehúzni a redőnyt tavaly vagy idén januárban, és hogyan készülnek a télre ma a vállalkozók?

Sopronban a történelmi belváros is szegényebb lett

Győr-Moson-Sopronon belül Sopronban indult 2022-ben a bezárási hullám. Tavaly áprilisban kezdődött egy 36 éves népszerű hellyel, a Puskás Étteremmel, a söröző azóta is új bérlőt vagy tulajdonost keres.

Pedig a várkerületi, kerthelyiséggel és utcai terasszal is rendelkező étterem kedvelt volt, és nem csak a helyiek körében. Hazai és külföldi sztárok, politikusok, művészek látogatták, a róluk készült fotók hosszú sora díszítette a falakat. Ez volt amúgy a város utolsó helye, ahol nem is olyan régen még zongorista játszott az ebédnél. Tavaly nyár végén a szintén soproni Várkert Café & Restaurant, majd a Graben Étterem csukott be, követte őket még egy fertőrákosi és még öt népszerű soproni hely, köztük az azóta újranyitott Hotel Lővér.

Sopron belvárosában bezárt vendéglátóhelyek árulkodnak arról is, mennyire visszaesett itt a turizmus, mivel évek óta várja új bérlőjét a Tűztoronyhoz közeli Fogas, a várkerületi Rókalyuk Söröző. De üres, egykor jól menő szórakozóhelyek zárt ajtaját látni az Új utcában, a Kolostor utcában, a Szent György utcában is – vagyis a történelmi belvárosban. Egyedül a már említett Hotel Lővér esetében bizonyult átmenetinek a búcsú, a 2022. októberi zárást követően – ahogy azt a Telex is megírta – idén áprilisban új üzemeltetővel kinyitott a Danubius Hotels Zrt. tulajdonában álló szálloda.

Egyébként az internet ingatlanajánlataira keresve meglepő a találatok száma. Csak Sopronban 16 eladó vendéglátóegységet vásárolhatunk, válogatva a hotelek, az éttermek, a büfék, a panziók kínálatában.

Az újakat még viszi előre az optimizmus

Tavaly szeptemberben Mosonmagyaróváron jelezte néhány hely a bizonytalan idejű szünetet, novemberben pedig a hullám elérte Győr környékét is. A pannonhalmi főapátság által fenntartott luxusétterem, a Viator azóta már csak konferencia- és rendezvényközpontként működik.

A legnagyobb port Győrben az Arrabona Ételbár zárása kavarta, az utolsó rohamokról a Telex is beszámolt. Decemberben a győri Benedetto cukrászda, a vámosszabadi Vidra Csárda esett el, újév után pedig már kettesével születtek a búcsúposztok a Facebookon.

A bezárásokról szóló híreket január után már nem követte újabb régi ismert vállalkozás búcsúja a nyugati régióban, de arról sem tudunk, hogy egy vagy két kivételtől eltekintve a megszokott helyeket újranyitották volna a régi tulajdonosok vagy a régi bérlők.

Pedig sokan bíztak a tavaszi folytatásban.

Legtöbbször az a forgatókönyv játszódott le, hogy új bérlő vette át 2023-ban a helyet – mondja Horváth Csaba gasztronómiai szakértő és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke. – Egyelőre az optimizmus viszi előre egyik vagy másik vállalkozást, amely talán nagyobb tőkével tudott új konstrukcióba belefogni.

Születtek a régi vendéglők helyén pizzériák és trendi ételbárok, de igazán örülni majd akkor kell, ha talpon is maradnak – teszi hozzá.

Egy éve lesz, hogy Győrben bezárt a 42 éves Arrabona Ételbár, amely a hullám jelképévé vált a városban – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Egy éve lesz, hogy Győrben bezárt a 42 éves Arrabona Ételbár, amely a hullám jelképévé vált a városban – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A szintén ideiglenes bezárással számoló győri Erzsébet Liget Étterem például ismert formájában már nem tért vissza, de gluténmentes pékségként és étteremként megnyitotta itt helyét az új bérlő. Dömötör László azt mondja: nincs oka panaszra, mert pár hete nyitott, és tele a hely. De az is bizonyos, hogy egy új vendéglő hétköznapi kínálattal lehetetlen kihívásokkal küzdene, csak a kuriózum a nyerő és aki tej-, cukor, szója- és gluténmentes étlapot keres, eddig leginkább Budapesten kapta meg, Győrben viszont ez még új.

Horváth Csaba a Telexnek elmondta: újranyitó tulajdonosról és bérlőről ő is csak elvétve hallott a régióban, sokkal jellemzőbb az egyik győri reggelizőhely esete: a hely az állandó munkaerőgondok miatt bezárt, és három hét után a tulajdonos kiadta a helyet másnak, aki ugyanazzal a névvel, ugyanabban a formában és stílusban próbál most szerencsét. De sajnos az is kezd megszokottá válni, hogy új a bérlő, új a lendület és pár hónap múlva ugyanúgy megjelenik a bejáratnál A4-es papíron a felirat: „Kiadó.”

Aki abbahagyta, nem érzi, hogy rosszul döntött

„Nagyon is meg tudom érteni azokat, akik rengeteget invesztáltak már és most letették a lantot.

Most azoknak is nagyon nehéz, akiknek jól megy. Akik talpon maradtak, nem is nagyon panaszkodnak a visszaesés miatt, inkább csak azt mondják: »köszönjük, működünk, megvagyunk«. De ott ma senki nem tart, ahol a válság előtt tartott.

Belefáradnak, amikor kiszámolják, hogyan jönnek ki a kiszámíthatatlan energiával, nem tudnak tervezni az emelkedő árakkal, felmond a szakács, mert máshol többet kínálnak neki, Ausztriába mennek a dolgozók, és hiába jönnek hamarosan a menekülőutat jelentő céges rendezvények, így azokat sem lehet elvállalni, a szakácsok sokszor már egymást segítik ki, ha marad idejük. Ettől egy idő után be lehet sokallni.”

Horváth Csaba szerint a nagy bezárási hullám után szűk egy évvel a most következő fűtési szezon sem lesz sokkal könnyebb, talán csak annyiban, hogy volt idejük a vállalkozóknak rákészülni és kicsit körülnézni. Tavaly mindenkinek hirtelen jött a váltás, elmondása szerint sokan próbálták ebben az évben optimalizálni az áram- és gázfelhasználást. Egyébként a szerződéseket a szolgáltatókkal javarészt most fogják megkötni, biztosat mindenki később tudhat a kilátásairól.

A győri arrabonás szendvics hullámain

Győrben a tavalyi bezárási hullám leghíresebbje, az Arrabona Ételbár előre meghirdette november 26-i búcsúhétvégéjét, és soha nem látott rohamot álltak ki az azóta szétszéledt dolgozók. Kis túlzással kitüntetést érdemelt volna rajtuk kívül az öreg és levitézlett szendvicsütő is, amelyben a hely legendás gombás melegszendvicseinek százai sültek az utolsó hétvégén. Mike Zoltán cégvezető egy vendéglátós kollégájának adta emlékbe a 40 éves berendezést.

Még jelzi a felirat a majdnem egy éve bezárt ételbárt a győri áruházban, de a második emeletet tavaly év végén teljesen lezárták, ma is ez a kép és ez a "torlasz" fogadja a vásárlót – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Még jelzi a felirat a majdnem egy éve bezárt ételbárt a győri áruházban, de a második emeletet tavaly év végén teljesen lezárták, ma is ez a kép és ez a "torlasz" fogadja a vásárlót – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Az ételbár hajdani első vezetője, Pető István mesterszakács által kitalált szendvicskrémreceptet a közelmúltban nyilvánossá tették, és sokan próbálkoztak meg vele. Ennek viszont az lett következménye, hogy nemcsak otthon kísérleteztek az ínyencek, de jó pár vendéglátó és büfé hirdette saját szendvicsét tavaly „az igazi arrabonásként”. Mike Zoltán 1991-től vezette a tavaly bezárt ételbárt, de úgy számolja, ma már legalább öt vagy hat vendéglátó árulja így a szendvicsét.

A vendéglős nem mondott le arról, hogy folytassa máshol és más formában a munkát, azonban egyelőre nem talált olyan lehetőséget, amibe érdemes lépett volna befektetni. Tavaly – bármilyen fájdalmas is volt – szerinte a lehető legjobb döntést hozta.

Új helyre költözött, aztán ott is elbúcsúzott

Bezárt Győrben a híres 37 éves Benedetto cukrászda is, második üzemeltetője 1991-től 2022 végéig kínálta a híres gesztenyepürét, tortát, sétálókelyhet. Idén januártól a cég saját cukrászüzemben nyitott új vállalkozást, de alig fél évig működött az új hely. Ötvenévnyi vendéglátói munka után a végül állandó kihívást jelentő munkaerőgondokra tekintettel úgy döntött Cseh István üzletvezető, hogy nyugdíjba vonul.

Az energiaválság miatt a régi győri cukrászda szűkebb helyre költözött, de a munkaerőhiány miatt ott is csak fél évig üzemelt – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Az energiaválság miatt a régi győri cukrászda szűkebb helyre költözött, de a munkaerőhiány miatt ott is csak fél évig üzemelt – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Az eredeti Benedetto helyén pedig a gyakori forgatókönyv szerint egy másik bérlő nyitott cukrászdát. Horváth Norbert derűlátó, jóllehet másfél hónapja őt is elérték a létszámgondok, és megjelent a „kiadó” tábla a házon. A nehézségeken azonban túljutottak – mondta most a Telexnek.

„Optimista vagyok, mert a nyarunk nagyon jól sikerült, és ha a következő is ilyen lesz, nincs probléma” – feleli a fiatalember. A szeptember ugyanakkor szerinte óriási pofon volt, az embereknek nem lett több pénzük, és ők sem tudták tovább halogatni az áremelést.

„Most érződik legjobban, hogy mindenki kétszer átgondolja, mire költi a pénzét. Máskor háromszor-négyszer ennyi sütemény fogyott egy hétvége alatt, sőt, volt nyáron olyan vasárnap, hogy kétszáz szeletet adtunk el: tízszeresét annak, mint most hétvégén. Levontuk a következtetést, hogy a kínálatot szűkíteni, a személyzetet most csökkenteni kell, és megpróbáljuk átvészelni az újabb tavasztól őszig tartó szezont” – beszélt a kilátásairól.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!