Győr gyászol: 42 év után bezár a retró ételbár, de még mindenki enni akar egy utolsó gombás melegszendvicset

2022. november 20. – 10:13

Győr gyászol: 42 év után bezár a retró ételbár, de még mindenki enni akar egy utolsó gombás melegszendvicset
Az Arrabona áruház 1986-ban – Fotó: Gábor Viktor / Fortepan
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Szendvicsláz járja be Győrt, a volt szövetkezeti áruház szendvicsláza. Pár nap és eltűnik az 1980-ban nyílt Arrabona áruház ételbárja a legendás gombás melegszendvicsével együtt, aminek receptje egyidős a hellyel. Győr-Moson-Sopron megye hajdani legnagyobb kereskedelmi központja átalakul, a részletek nem ismertek, de az biztos, hogy a felső szintjén november 26-án végleg bezár az ételbár, ahol megállt az idő.

Augusztusban vált nyilvánvalóvá, hogy teljesen átalakul az 1980-ban megnyitott, háromszintes Arrabona áruház, a Skála győri szövetségese, ami hajdan árnyékába parancsolta a győri korzó valamennyi áruházát. Áldozatául esik a tulajdonosok terveinek az ételbár az étlapjával együtt, amit még egykor a megyei pártfőtitkár is lapozgatott.

Negyvenkét éves a recept, a sütő

Az Arrabonában ehhez a helyhez ragaszkodnak a győriek leghevesebben, főként mióta a cégvezető bejelentette, hogy ennyi viszontagság között nem várja meg a jövő évre ígért végítéletet, és november 26-án végleg bezár. Olyan roham indult két hete a böllérmájért és a pataházi szeletért, de mindenekelőtt a gombás melegszendvicsért, amit utoljára csak a nyolcvanas években láttak.

A szendvics receptjét még az ételbár első vezetője, Pető István győri Venesz József-díjas mesterszakács találta ki 1980-ban. Az elkészítési eljáráson minimális mértékben változtattak, de az íz ugyanaz, és ugyanabban a sütőben is sütik 42 éve. A szendvicskrém receptjét Pető István és Horváth Csaba engedélyével később el is áruljuk, Horváthék cége ugyanis a Pető-féle recept alapján készült gombakrémet már napi három mázsával külön gyártja a boltoknak. Ma már megyerikum, vagyis felvették a megyei értéktárba.

A fali étlapon csak az árak változtak 1980 óta – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A fali étlapon csak az árak változtak 1980 óta – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Jó pár ízletes fogás űz még gúnyt a hazai gasztroforradalomból: többféle szendvics, rántott máj, roston máj, pacal szerepel az étlapon. A „retró” jelzőtől az Arrabona Ételbár nem félt, sőt védjegyévé tette. Volt idő, hogy Győrben csak itt lehetett kapni Traubisodát.

A pincérnők nem engedték kidobni az alutálcákat

A hely is olyan, mint 1980-ban. Csak egy méternyivel megtoldották a teret, és áthúzták a kárpitot, de a bútor 42 éves. Nyitás óta uralja a bárt az 1566-os Győrt ábrázoló metszet, s a falon egy centivel sem tették arrébb a menütáblát, amiknek rézlapocskáin csak az ár változott. A személyzet is csak most nyáron kezdett megfogyatkozni a küszöbönálló bezárás bizonytalansága miatt, az egyik pincérnő most 54 éves, belépésekor 14 volt. Az üzletvezető, Mike Zoltán 1982-ben kezdett itt szakácsként, 1990 óta ő a főnök. Az itt felejtett kellékek sorába tartoznak még az alutálcák: ilyeneket Győrben talán sehol nem használnak már.

„Sokszor hoztunk új tálcákat, de a felszolgálók mindig visszacsempészték, és gondosan megragasztgatták a régit. Ezek jó könnyűek, szeretnek velük dolgozni. Az eredeti étlapot sem cseréljük már le erre a pár napra, szegény teljesen elrongyolódott” – mondja Mike Zoltán.

Mindenki most akar egy utolsót enni

Amikor pedig éppen megcsappant a személyzet, akkor 30-35 éve nem látott roham érte az ételbárt a bezárás hírére: egy sütőben napi 400 szendvics készül. Az 1980-as években a jobb napokon 1000 darab sült két sütőben, de jóval több dolgozó keze alatt.

Úgy tűnt, ez már a roham, de egy héttel később már nem volt szabad asztal – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Úgy tűnt, ez már a roham, de egy héttel később már nem volt szabad asztal – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

„Reggeltől este hatig folyamatos a roham, és hatalmas a sor. A szokásosnál kétszer-háromszor több vendégünk van, és hatból öten melegszendvicset esznek még utoljára. Múlt szombaton megtörtént, hogy kifogytunk, ez negyvenkét év alatt még nem fordult elő” – meséli Mike Zoltán.

Mike szerint sajnos nagyon jó döntés volt, hogy november 26-án bezárnak. Ők fájlalják a legjobban, de nem lehetett megbirkózni az energiaszámlák és az alapanyagár-emelkedés mellett még a bizonytalansággal is, ami a létszámot leapasztotta.

„Elképesztő a forgalmunk, de ha bejelentenénk, hogy minden marad a régiben, ennek a tömegnek a töredéke sem jönne be”

– véli Mike Zoltán.

Szóbeszéd indult, Dézsi cáfolja, hogy érdekelt volna

A szendvicskultuszt a városházáról is látják, Dézsi Csaba András polgármester még augusztus 17-én – amikor még nem volt ennyire konkrét a bezárás ténye – posztolt a Facebookon arról, hogy „meg kell menteni a helyet”. Ám a tulajdonosi kör már döntött az átalakításról, így az ételbárt legfeljebb átmenteni lehetne.

Ezzel kapcsolatban többen is szkeptikusak: feltámasztható-e egy legendás hely egy másik „helyen”? És mivel a kiszivárgott hírek szerint csak a földszinti Spar marad, a másodikon pedig állítólag klinikát, egészségszolgáltatót fog működtetni valamelyik bérlő, a Facebookon többek gyanúja az orvos-polgármesterre terelődött, és ott terjed, hogy érdekelt a beruházásban. A polgármester ezt most a győri Új Szó Nálunk portál megkeresésére határozottan cáfolta.

A második emelet a szabadidőosztályé is volt az 1980-as években – Fotó: Berki Ernő jóvoltából
A második emelet a szabadidőosztályé is volt az 1980-as években – Fotó: Berki Ernő jóvoltából

A győri áruház átalakulása a válság miatt késlekedik: ezt a Spar nyilatkozatából lehet tudni, amely a földszintet bérli továbbra is. Fölötte a szebb napokat látott két emeleten a friss karácsonyi dekoráció meleget, a radiátor hideget áraszt, az élelmiszer-áruház kivételével már semmit nem fűtenek. A lefelé tartó mozgólépcső előtt szalag zárja el az utat: „technikai okból” nem üzemel (felfelé még működik). Ez sem fordult elő 1980 óta, márpedig a vevőkör idősödik.

Vissza a mozgólépcsőn, ezért volt jó az Arrabona

És ha valami, hát a mozgólépcső jelképe volt az Arrabonának 1980 óta. Képzeletben rálépve visszautazhatunk a Skálák fénykorába. Akkoriban vidéken a mozgólépcső „pesti élménynek” számított, a gyerekeket 1980-tól emiatt könnyű volt becsalni az Arrabonába, a nagymamának pedig a légkondicionáló nyújtott enyhülést a nyári szünidőben.

Ezt a mozgólépcsőt akkor haladó módon úgy tervezték, hogy az első emeleten a továbbhaladáshoz át kelljen szelni a nőiruha-osztályt. Azóta is női cikkeket árulnak ezen a részen, mert a vevőpörgető trükk a férfiaknál már akkor sem működött: loholtak tovább a szabadidőosztályra.

A lépcső csak két hónappal az 1980. április 29-i nyitás után érkezett meg Zágrábból, de így is ezrek tolongtak tavasszal az utcán és két és fél ezren már odabent a 9300 négyzetméteren – ezt az első igazgató, Berki Ernő mesélte a Telexnek.

A hajdani dekoratőr, Hamama Fadi pedig azt idézte fel, hogy első nap az Alma szappan volt a sláger. El is kellett tüntetni a tornyosuló raklapokat, mert túl nagy volt a tömeg – mondta Hamama Fadi, aki akkoriban az adott szezonnak megfelelően öltöztette az Arrabona próbababáit.

És ez kemény munka volt. Amíg ugyanis a legtöbb áruházban csak néhány próbababa lehetett a kirakatban, az Arrabona 25 lengyel próbababára kapott engedélyt.

Így festett valaha egy november végi kirakat – Fotó: Hamama Fadi jóvoltából
Így festett valaha egy november végi kirakat – Fotó: Hamama Fadi jóvoltából

Non plus ultra volt az áruház, sok kiváltsággal. Például közvetlenül szerződhetett több gyártóval, feldobva a mindenütt egyforma nagykerválasztékot. Importálhatott a szocialista országoktól, s egy kicsit még Ausztriából is. És a tetejében viszonylag magas valutakerettel gazdálkodhatott, ennek köszönhetően decemberben az utcafrontján narancsot, mandarint árult a tolongó tömegnek.

Kiss László, aki hajdan a regionális Fűszért Nagykereskedelmi Vállalat vezetője volt, úgy emlékezett: a nyitás után derült ki, hogy az Arrabona még annál is szerencsésebb helyzetben van, mint ahogy a minisztériumban sejtették. Mert a nyugati megye lakossága nézni tudta az osztrák tévét, így a szexi reklámokból már megismerték a Fa dezodort, amit megigézve vártak, míg ennek másutt kevésbé volt keletje. De a Nyugat közelsége kétélű volt, mert a világútlevél hatására a varázs hamarabb el is illant a híradástechnikai osztályon, a „felnőttek játékboltjában”. Ott, ahol elkeltek a színes tévék, az Akai, Tesla és Panasonic lemezjátszók, a JVC magnók és a Commodore számítógépek.

A szövetkezeti áruház 1990-ben alakult részvénytársassággá és – Berki Ernőtől tudjuk – ezután a szövetkezetek, majd a magánszemélyek is eladták a részüket egy, a rendszerváltáskor megjelent német vállalatnak. Ez a cég szervezte aztán kétfelé az élelmiszert és a többi osztályt: lett külön Kaisers és Skála, a Spar pedig tíz évvel később jelent meg az áruház földszintjén.

Itt a vége, itt a recept

És akkor most, a cikk elején ígértük, megosztjuk generációknak élményt jelentő, legendás győri retró gombás melegszendvics receptjét. A most eltűnő ételbár szendvicsét ipari sütőben lehet csak igazán roppanósra sütni, trappistával megszórva. De a recept atyja elárulta: ha nincs ipari sütőnk, puha kenyérre kenve is ugyanolyan finom a krém. Csak legyen hozzá – 10 adagra vetítve:

30 deka jó minőségű gomba, 1 csomag friss petrezselyemzöld, 5 deka vaj, 7 deka liszt, 3 deci tej, fél deci olaj, 15 deka vöröshagyma és teáskanálnyi fűszerpaprika, teáskanálnyi bors, só, delikát.

A szakács hagymán megpirította a gombát, ráolvasztotta a vajat, meghintette a tetejét liszttel, ízesítette, s amikor a liszt a vajat és az olajat átitatta és felhozta a massza tetejére, felöntötte hideg tejjel. Elkeverte, és közben forralta, reszelt sajttal kenyérre kenve megsütötte, és 42 éven át a vendég mind megette.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!