Kocsis Máté: Titkosszolgálati jelentés készült a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról

2023. október 29. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar titkosszolgálati jelentés készült a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról, terrorista csoportok jelenlétéről, a terrorizmus és a migráció összefüggéséről, mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, amit az MTI szemlézett. A jelentés apropója a szerb-magyar határ közelében történt pénteki lövöldözés lehet, amiben a rendőrség közlése szerint hárman meghaltak, egy negyedik ember pedig súlyosan megsérült.

Kocsis azt mondta, hogy a szóban forgó jelentést egyelőre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai ismerhették csak meg, de hétfőn kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra. Ez úgy történhet meg, hogy a bizottság kérésére a jelentést tevő titkosszolgálat dönthet a titkosítás feloldásáról. A politikus szerint „ez nem állhat meg a titkosított szolgálati jelentések szintjén, mindenkinek tudnia kell az Európát a leginkább égető problémáról”.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy a lövöldözés előtti napon személyesen bizonyosodott meg Ásotthalmon arról, hogy „a helyzet egyre rosszabb, most már a magyar határvédők, határvadászok és rendőrök biztonsága is konkrétan veszélyben van, hiszen már éles lőszert is használnak a migránsbandák, a terrorsejtek”. A fideszes politikus szerint a képek és felvételek nem adják vissza azt az „elképesztő állapotot, hangulatot, veszélyt a sok-sok milliárdos kárt, de a határvédők által végzett áldozatos és bátor munkát sem.”

Kocsis Máté azt is elmondta, hogy ki a felelős a déli határnál kialakult helyzetért: Brüsszel. Úgy fogalmazott: minden egyes terrorcselekményért a brüsszeli politika a felelős; a migránsútvonalak ugyanis nemcsak a terroristákat, hanem a fegyvereiket is hozza, ami ellen minden erővel fel kell lépni. A frakcióvezető szerint a jövő évi EP-választásnak is „meghatározó vitája lesz Brüsszel elhibázott, rossz migrációs politikája”.

A határon tapasztalható, egyre súlyosabb helyzettel a Telex is foglalkozott: a szerb határ közelében élő helyiek kezdetben saját maguk szervezte csoportokban járőröztek a kerítésnél, de most, hogy a bevándorlók és az embercsempészek többen vannak, már nem érzik biztonságosnak a környéket. Egy másik cikkünkben bemutattuk a domaszéki térséget, ami közigazgatási terület, bár nem érintkezik a magyar–szerb országhatárral, az ottani tanyavilágban szinte mindenki találkozott már a határvadászok és a rendőrök elől menekülő, hátizsákos idegenekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!