Több száz szerb rendőr vonult a szerb-magyar határhoz, miután pénteken hárman meghaltak egy lövöldözésben

2023. október 28. – 23:32

Több száz szerb rendőr vonult a szerb-magyar határhoz, miután pénteken hárman meghaltak egy lövöldözésben
A szerb belügyminisztérium által közzétett képen Bratislav Gasic szerb belügyminiszter beszél a rendőrökhöz a szerb-magyar határ közelében október 28-án – Fotó: Szerb belügyminisztérium / MTI / AP

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz szerb rendőr vonult ki szombaton a szerb-magyar határra, illetve a közeli településekre, a pénteki, szerb oldalon történt, migránsok között kitört horgosi lövöldözés miatt – írja az MTI.

A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a rendőrök, illetve a rendőrség különleges egységei több helyen tábort vertek, a horgosi művelődési házba is beköltöztek, így feltehetően hosszabb ideig maradnak a térségben. A péntek hajnalban történt, három halálos áldozattal járó horgosi lövöldözéssel kapcsolatban hat embert állítottak elő: közül négyen afgán állampolgárnak, ketten pedig töröknek vallották magukat. Őket illegális fegyvertartással és lőszerek illegális előállításával gyanúsítják.

A helyszínről további 79 illegális bevándorlót szállítottak el.

Bratislav Gasic szerb belügyminiszter elmondta, hogy a rendőrség addig nem mozdul, amíg fel nem kutatja az összes olyan migránst, aki részt vett az incidensekben, lövöldözésekben és bűncselekményekben. Gasic hozzátette: „Szabadkát a bevándorlók elfelejthetik, minden szállást ellenőriznek, és minden rejtőzködőt felkutatnak”. Aleksandar Vučić szerb államfő egy pénteki televíziós interjúban kijelentette: a rendőrség teszi a dolgát, de ha szükséges, a katonaságot is bevetik a határon kialakult helyzet kezelésére.

A határon tapasztalható, egyre súlyosabb helyzettel mi is foglalkoztunk: a szerb határ közelében élő helyiek kezdetben saját maguk szervezte csoportokban járőröztek a kerítésnél, de most, hogy a bevándorlók és az embercsempészek többen vannak, már nem érzik biztonságosnak a környéket. Egy másik cikkünkben bemutattuk a domaszéki térséget, ami közigazgatási terület, bár nem érintkezik a magyar–szerb országhatárral, az ottani tanyavilágban szinte mindenki találkozott már a határvadászok és a rendőrök elől menekülő, hátizsákos idegenekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!