Kormánypárti képviselők tankolták el a legtöbb közpénzt, a csúcstartó 5 milliót költött

2023. október 27. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év alatt több mint 5 millió forintot tankolt el a fideszes országgyűlési képviselő Hörcsik Richárd. Tavaly augusztus és idén július között összesen 212 millió forintból autóztak a parlamenti politikusok – derült ki a Blikk adatigényléséből.

A lap számításai szerint a Hörcsik Richárd borsod megyei országgyűlési képviselő által eltankolt ötmillió forintnak megfelelő üzemanyag körülbelül 132 ezer kilométer megtételéhez elegendő. Ennyi pénzből választókerülete központja, Sárospatak és Budapest között 246-szor autózhatott volna oda-vissza. A képviselőnek a törvény által biztosított kerete egyébként 5,4 millió, amit nem lépett át.

A képviselők üzemanyagkártyáját második legtöbbet használó politikus a szintén fideszes Szabó Zsolt, aki 3,4 millió forintot használt fel. Rajtuk kívül még öt, szintén kormánypárti országgyűlési képviselő lépte át a hárommilliós értékhatárt: Demeter Zoltán, Mihálffy Béla, Simon Miklós, Tilki Attila és Vitányi István. A lap megnézte, hogy egy hónapon belül ki tankolt a legtöbbet:

a fideszes Horváth István tavaly decemberben 646 ezer forint értékben vásárolt üzemanyagot.

A Blikk megkereste a legtöbbet tankoló Hörcsik Richárdot, aki az összegből kiindulva kevesebb kilométert számolt ki útjai és kocsija fogyasztása alapján: „76 000-90 000 km közötti futásteljesítmény jön ki az évre, ami teljesen reális” – írta. Állítása szerint azért használt el ennyi üzemanyagot, mert olyan választókerületben dolgozik, ami a legtávolabbi a fővárostól, és földrajzilag is a legnagyobb kiterjedésű, összesen 98 településből áll.

A benzinkártya helyett egyébként tömegközlekedési bérletet is kérhetnek a képviselők. Azonban ez nem túl népszerű opció, mivel az autós költségtérítést 124-en, a kényelmetlenebbnek mondható megoldást 11-en választották. A bérletet választók többsége ellenzéki politikus, de a fideszes Hollik István és Balla György is inkább tömegközlekedésre költi a keretét.

A Blikk cikksorozatban mutatta be, hogy frakciószerződéseik alapján mire költöttek a pártok az elmúlt évben: a Fidesszel, az MSZP-vel és a Párbeszéddel indítottak, majd szerdán a Mi Hazánkkal, az LMP-vel és a DK-val folytatták, utoljára pedig a Momentum költéseit mutatták be, amiből kiderült: retorikai, vezetői és antikorrupciós tréningért is fizettek. A 2018-as és a 2022-es választás közötti időszakban kötött frakciószerződésekkel a Telexen is részletesen foglalkoztunk, cikksorozatunkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!