Retorikai, vezetői és antikorrupciós tréningért is fizetett a Momentum

2023. október 26. – 09:26

Másolás

Vágólapra másolva

1,2 millió forintot fizetett idén márciusban egy éjszakáért a Jobbik-frakció abban a négycsillagos Thermal Hotel Visegrádban, ahol öt évvel korábban a Fidesz–KDNP tartotta a kihelyezett frakcióülését – derült ki a frakció szerződéséből, amit a Blikk kért ki az Országgyűlés Hivatalától.

A lap a cikksorozatát a Fidesszel, az MSZP-vel és a Párbeszéddel indította, majd szerdán a Mi Hazánkkal, az LMP-vel és a DK-val folytatták, így derült ki az is, hogy a Mi Hazánk egy év alatt kilencszer szerződött Schiffer Andrással jogi tanácsadásra.

A Jobbiknak Staudt Gábor korábbi országgyűlési képviselő irodája adott tanácsokat, de az igazán nagy pénzeket két politikai agytrösztnek, az Iránytű Intézetnek (53 millió forint) és a Civitas Intézetnek (59 millió forint) fizették szakanyagok készítésére.

A Momentum összesen 19 millió forintos szerződést kötött a volt kommunikációs igazgatója, Papp Gergő cégével, amely egyebek mellett kommunikációs terveket készített a frakció számára, parlamenti felszólalásokat írt és javaslatokat adott közösségi médiás tartalmakra. Emellett tavaly decemberben 150 ezer forintot fizetett a párt frakciója egy retorikai képzésért, amely célja

a képviselők előadókészségének fejlesztése, „történetmesélés mint előadásmód elsajátítása” volt.

Fejlesztették továbbá a képviselők vezetői készségét is, idén áprilisban pedig „interaktív antikorrupciós tréninget” kaptak a momentumosok a Transparencytől 381 ezerért.

Messze a KDNP kötötte a legtöbb frakciószerződést, a ciklus eleje óta közel 150-et: ezek jelentős része 700-800 ezer, esetenként 2-3 millió forintos tanácsadói megállapodás – írja a Blikk. Kiemelkedően népszerű partner a KDNP szegedi elnökének, önkormányzati képviselőjének, Haág Zalán István cége, a Partiscum Press, amely a párt honlapját kezeli.

Feltűnik még a KDNP szerződései között a Zalagyöngye 96 Bt. is, ami az első Orbán-kormány kereszténydemokrata közlekedési és vízügyi miniszterének, Nógrádi Lászlónak a tulajdonában van. A 76 éves Nógrádi bt-je „alaptevékenységhez ellátáshoz szükséges tanácsadás” után kap pénzt, bármit is jelentsen ez.

A 2018-as és a 2022-es választás közötti időszakban kötött frakciószerződésekkel a Telexen is részletesen foglalkoztunk, cikksorozatunkat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!