Frakciószerződések: a Fidesz 25 milliós autóra és félmilliós festményre is költött, az MSZP tovább építi a hátországát

2023. október 24. – 07:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Blikk közérdekű adatigényléssel kérte ki a ciklus eleje óta megkötött összes frakciószerződést az Országgyűlés Hivatalától. A lap elsőként a Fidesz, az MSZP és a Párbeszéd költéseiről számolt be, a szerződésekből kiderül, hogy a Fidesz médiafigyelésre, autóra és festményre is költött, az ellenzéki pártok pedig tanácsadásra és elemzésekre fordították a pénzüket.

A 2018-as és a 2022-es választás közötti időszakban kötött frakciószerződésekkel a Telexen is részletesen foglalkoztunk, cikksorozatunkat itt találja.

A Fidesz havonta közel 3 milliót költ média- és internetfigyelésre

Jól végezhette a dolgát a Nézőpont Intézet tulajdonában lévő Observer Budapest Médiafigyelő Kft., amely az előző ciklusban 61 millió forint értékben végezhetett „médiahatás-vizsgálati” munkákat a Fidesznek, a Blikk által megszerzett szerződések szerint ugyanis ebben a ciklusban sem maradt munka nélkül: „belföldi és külföldi médiafigyelési és médiahatás-vizsgálati szolgáltatások” igénybevételéért cserébe 1,2 milliót kap havonta. A Nézőpont Csoport tulajdonosa a Fidesz-tag Győri Tibor, Orbán Viktor régi bizalmasa. Emellett a Mediaradar Kft. is kap 1,7 millió forintot havonta „internetfigyelésre”.

De nemcsak média- és internetfigyelésre költött a Fidesz-frakció, 25 millió forintért vásárolt egy autót is. A Fidesz a Blikknek arra a kérdésére, hogy miért vásároltak bérlés helyett, azt válaszolta: „A gépjármű megvásárlása volt a gazdaságosabb megoldás.”

Azt nem lehet tudni, hogy a Fidesz milyen típusú autót vásárolt ennyi pénzből, ahogy azt sem árulta el a frakció a lapnak, hogy ki vagy kik használják. A Fidesz-frakció a 2018-as és a 2022-es választások között egyébként 213 millió forintért kötött szerződést a Volkswagen-csoport autóit áruló és bérbe adó Porsche Hungáriával autók vásárlására és karbantartására.

És akkor egy kis művészet: a Fidesz-frakció félmillió forintot költött egy „Erdélyi táj” című festményre, amit a Magyar a Magyarért Alapítványtól vett meg.

Az MSZP tovább építgeti a hátországát

Az MSZP folytatta az előző ciklus gyakorlatát: a Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft.-nek, a Kapcsolat.hu Kft.-nek és a Sapienza Kft.-nek is jutott megrendelés. Ezek a cégek voltak (a párt mellett) az MSZP-frakció legnagyobb szerződéses partnerei az előző ciklusban is.

A Szociális Demokráciáért Intézet Nonprofit Kft. az MSZP-székházba bejegyzett Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítvány tulajdonában van, amelynek kuratóriumában 2020-ban Harangozó Tamás és Molnár Zsolt mellett még Puch László, az egykori pártpénztárnok is helyet foglalt. A cég ügyvezetője Szeredi Péter, az MSZP egykori frakciótitkára. Az intézet elvileg könyvbemutatókat és konferenciákat is szervez, de honlapja leginkább Szeredi Péter blogjaként működik, tudományos munkásságukat mi sem példázza jobban, mint hogy Szeredi az áprilisi választás előtt öt nappal elemzésében arra jutott: „A kormányváltó hangulat tehát alakul.” A cég a ciklus kezdete óta három részletben nettó 36 millió forintot kapott politikai elemzésekért cserébe.

A Kapcsolat.hu Kft. az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Mihály Alapítvány tulajdonában áll. A cég különféle informatikai munkákat lát el, másfél év alatt összesen 20 millió forintért – írja a Blikk.

A Sapienza Kft. korábban a Puch László és Simon Dénes tulajdonában álló, bécsi illetékességű Horizont Handels und Industrie AG cége volt, jelenleg Török Ottóé, aki a második Gyurcsány-kormányban volt sportállamtitkár. A Sapienza tavaly május óta 82 millió forint értékben kapott megbízást tanácsadói tevékenység végzésére, illetve tanulmányok, elemzések készítésére.

Egy kis vállalkozás, a Dolgozó Vidék Bt. is kapott összesen négymillió forintot kapott tavaly a frakciótól, mezőgazdasági és vidékpolitikai tanácsadásra. A frakciószerződés ellenére a cégnek tavaly csak 800 ezer forint volt az adózás előtti eredménye, idén pedig már veszteséges volt, szeptember elején meg is szűnt a cég. A párt többi szerződése jellemzően jogi és szakpolitikai tanácsadásra szól, ezek értéke a néhány százezertől egészen a több mint kétmillió forintig terjed – derül ki a Blikk cikkéből.

A Párbeszéd az online jelenlétére költ

A Párbeszéd látványosan keveset költött: jogi tanácsadásért havi 400-500 ezer forintot költött, online-marketing tanácsadást pedig tavaly 700 ezer forintot, majd havi 500 ezer forintot fizetett a Weber und Mill Kft.-nek. Koltai Péter tulajdona, aki Gyurcsány Ferenc kormányzása idején a Magyar Bálint vezette oktatási tárca informatikai biztosa volt. A Párbeszéd már az előző ciklusban is kötött szerződést a hivatalosan közösségimédia-megjelenéssel (azaz Facebook-oldalak kezelésével) foglalkozó céggel.

A frakció tavaly augusztusban három napra nettó 472 ezer forintot adott egy magánszemélynek videógyártásra, a 21 Kutatóközpontnak pedig nettó 235 ezer forintot fizetett közvélemény-kutatásért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!